medici familie USR sate mediul rural
ACTUALITATE

USR vrea soluţii pentru finanţarea medicinei de familie

USR a depus un proiect în Parlament pentru susţinerea medicinei de familie.

Proiectul USR prevede ca sumele alocate finanţării medicinei de familie să fie de minim 8% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. De asemenea, propune implicarea activă a autorităţilor locale în sprijinirea medicinei de familie prin acordarea de facilităţi şi stimulente aferente instalării unui medic, înfiinţării şi funcţionării cabinetului de medicină de familie în mediul rural.

‘În România avem 700 de localităţi fără medic de familie. În luna martie anul trecut am depus, împreună cu colegul meu, senatorul Adrian Wiener, un proiect de lege dedicat medicinei de familie menit să acopere lipsa accesului la sănătate a cetăţenilor din provincie. Proiectul trebuie pus pe agenda publică, introdus pe ordinea de zi a Parlamentului pentru vot, pentru a oferi medicinei de familie toate instrumentele prin care să devină cu adevărat prima linie de apărare a sănătăţii publice din România. Este momentul ca măcar acum, în plină criză de sănătate publică, parlamentarii să arate că îi preocupă cu adevărat schimbările relevante din sănătate care vor îmbunătăţi viaţa românilor. Este un proiect care repară nişte nedreptăţi şi oferă medicilor de familie şansa de a proteja mult mai bine sănătatea oamenilor.’, transmite deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia pentru sănătate şi familie.

USR subliniază că în prezent medicina de familie este grav subfinanţată, îi revin puţin peste 6% din banii FNUASS, în timp ce media europeană este de peste 9%. De aceea majoritatea cabinetelor medicilor de familie nu au măcar dotările minimale şi se confruntă cu neajunsuri în tratarea pacienţilor în această perioadă de criză de sănătate provocată de coronavirus.

Medicina de familie este piatra de temelie a sistemului de sănătate din România. Aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte în mediul rural unde principalul acces la sistemul de sănătate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie. Proiectul USR va oferi medicilor instrumentele necesare pentru protejarea sănătăţii românilor.