8 mai 2020 - 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial
EDUCAŢIE/CULTURĂ

8 mai 2020 – 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial

8 mai 1945, ora 23.01: capitularea militară germană în fața forțelor Aliate intra efectiv în vigoare pe toate câmpurile de luptă. Cu acest pas, Aliații obținuseră doar o parte din țelul lor final – capitularea necondiționată militară şi politică, așa cum o ceruse pentru prima dată președintele american Roosevelt la Conferința inter-aliată de la Casablanca din ianuarie 1943.

Capitularea fără condiții era exclusiv un țel militar. Ea stabilea forma încheierii ostilităților și nu avea implicații asupra viitoarei păci.

Wilhelm Keitel semnează un document de capitulare la sediul forțelor sovietice din Berlin pe 9 mai 1945. Sovieticii insistaseră să organizeze un al doilea ceremonial de semnare a capitulării în Berlinul ocupat,  după cel din 8 mai organizat de Aliații occidentali.

Wilhelm Keitel semnează un document de capitulare la sediul forțelor sovietice din Berlin pe 9 mai 1945. Sovieticii insistaseră să organizeze un al doilea ceremonial de semnare a capitulării în Berlinul ocupat, după cel din 8 mai organizat de Aliații occidentali.

Anul acesta, pentru a marca 75 de la încheierea războiului, pentru prima dată la Berlin este o zi oficial liberă.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson, într-o scrisoare deschisă adresată veteranilor, a comparat actuala luptă cu pandemia de coronavirus cu al Doilea Război Mondial. „În acest moment aniversar, suntem angajaţi într-o nouă luptă împotriva coronavirusului care necesită acelaşi spirit de efort naţional pe care l-aţi întruchipat în urmă cu 75 de ani”, le-a scris Boris Johnson foştilor combatanţi.

În Marea Britanie, festivităţile vor începe la ora locală 11.00 printr-un moment de reculegere şi două minute de tăcere.

Regina Elisabeta a II-a li se va adresa britanicilor într-un discurs înregistrat care va fi difuzat de BBC la orele 21.00 (20.00 GMT), ora la care tatăl său, regele George al VI-lea a anunțat încheierea războiului, cu 75 de ani în urmă.

Țările din fostul spațiu sovietic marchează Ziua Victoriei pe 9 mai, zi care între timp, în Europa Occidentală este dedicată Europei. Rusia a amânat parada militară din Piața Roșie din cauza pandemiei de coronavirus. Președintele Vladimir Putin va depune o coroană de flori la memorialul Soldatului Necunoscut după care va ține un discurs televizat.