export import grâu porumb carne de porc sărăcie
ECONOMIC

Reţeta sărăciei. Exportăm grâu, porumb şi buşteni şi importăm carne de porc

Criza prin care trecem ne arată foarte explicit ce tip de relaţi­i economice are Ro­mâ­nia cu ţările mari din Uniunea Europeană: exportăm cereale şi importăm produs finit. Pe locul 1 în UE la porumb şi floarea-soarelui şi pe locul 4 la grâu, România nu reuşeşte să-şi asigure din producţia internă carnea de porc pentru consum.

În 2019, România a produs 29,5 mi­lioane de tone de cereale, din care 14 mi­lioane de tone au fost exportate, primele trei pieţe de export din Europa fiind Spania, Italia şi Germania, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Tot anul trecut, România a im­portat 288.416 tone de carne de porc (proaspătă, refrigerată sau congelată) în valoare de 629 de milioane de euro, conform aceleiaşi surse.

România are un efectiv de circa 4 mi­lioane de capete de porcine şi produce aproximativ 30% din con­su­mul total de carne de porc din România, iar Germa­nia este una dintre principalele ţări din care importă carne. Anul trecut volumul de carne importat din Germania a fost de 52.200 de tone, al cărui cost total a fost de 114 milioane de euro.

Practica nu este de ieri de azi, ci de zeci de ani. Cantitatea de produse exportate e mult peste ce importăm dar valoarea acestora e mult mai mică decât valoarea produselor importate.