DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Compania bistriţeană de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier-TRP), a anunţat la Bursă că, în urma evoluţiei cererii din luna aprilie şi a evaluării perspectivelor de evoluţie a acesteia în următoarea perioadă, managementul a întocmit un nou set de măsuri pentru alinierea costurilor cu personalul la noile volume de business, care include şi analiza unui plan de disponibilizări în cadrul TeraPlast SA care vizează circa 8,9% din forţa de muncă totală.

”Prin măsurile de reducere a costurilor vizăm toate zonele de activitate, inclusiv cele cu personalul, pentru a echilibra şi eficientiza raportul între costurile fixe şi evoluţia cererii în funcţie de specificul fiecărei companii. Din păcate, aceasta înseamnă inclusiv analizarea şi implementarea unui plan de disponibilizări. Doar acţionand proactiv la toate nivelurile putem răspunde presiunii economice actuale şi asigura sustenabilitatea în ceea ce priveşte businessul. Măsurile pe care le luăm se fac cu respectarea prevederilor legale, în urma consultărilor cu Sindicatul. Angajamentul faţă de comunitate şi acţionarii noştri este de a gestiona optim atât creşterea şi dezvoltarea afacerilor, cât şi crizele, pentru a maximiza valoarea companiei şi aportul adus comunităţii pe termen lung. Trebuie să ieşim din criza actuală întăriţi şi cu o situaţie economică care să ne permită să recuperăm în viitor locurile de muncă disponibilizate acum”, a declarat Alexandru Stânean, director general al Grupului TeraPlast.

În T1/2020, grupul a înregistrat afaceri consolidate de 208,9 mil. lei, în linie cu nivelul bugetat şi în creştere cu 20% faţă de T1/2019. Compania menţionează în comunicat că aprecierile au fost susţinute în principal de performanţele înregistrate de TeraPlast şi TeraSteel Serbia şi că în aceeaşi perioadă Wetterbest şi TeraGlass au înregistrat costuri adiţionale ridicate cauzate de aducerea în parametri funcţionali al investiţiilor din 2019 şi de dimensionarea structurii de personal  aât în vederea alinierii la nicesarul noilor capacităţi de producţie, cât şi pentru susţinerea creşterilor bugetate pentru 2020.

Ambele companii au implementat măsuri de reducere temporară a costurilor cu personalul (program de muncă redus, şomaj tehnic) odată cu criza generate de răspândirea COVID-19. Managementul grupului va începe consultările cu sindicatul pe tema planului de disponibilizări şi totodată va notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în acord cu decizia consiliului de administraţie de aprobare a demarării acestor proceduri, din data de 11 mai 2020.

Compania este deţinută în proporţie de 46,8% de Dorel Goia, în timp ce fondul de investiţii KJK Balkan Holding are o participaţie de 10%. Acţiunile TRP înregistrează de la începutul anului o creştere de 0,7%, pe fondul unui rulaj de 39,4 mil. lei, emitentul ajungând la 381 mil. lei capitalizare.