DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Ilie Bolojan: Începem realizarea centurii ocolitoare a orașului Beiuș. Urmează orașul Ștei

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că în urma analizării celor trei variante propuse de proiectantul Consiliului Județean Bihor pentru centura municipiului Beiuş, Compania Națională de Autostrăzi a stabilit că va fi pusă în practică varianta nr 1. Aceasta este cea care ocolește Beiușul prin vest, spre localitatea Finiş.
În această etapă se va executa primul tronson, cel care practic constituie centura Beiuşului, în lungime de peste 7 km, de la intrarea în Beiuș dinspre Pocola (cu ocolire prin dreapta) şi până la ieșirea spre Drăgăneşti, centura revenind în drumul național DN 76.
Al doilea tronson, cel care ocolește localitățile până la Ștei, va putea fi executat într-o altă etapă.
Deoarece blocajele de trafic sunt în Beiuș, lucrările din prima etapă vor rezolva majoritatea problemelor legate de tranzitarea zonei.
Demararea procedurilor de expropriere pe acest traseu a fost motivul principal pentru selectarea acestei variante.
Cei 7,3 km care vor fi executați cuprind: 2 pasaje la începutul și sfârșitul tronsonului, la intersecția cu DN 76, ale căror soluții de trafic le aveţi în pozele alăturate; un pasaj peste linia de cale ferată Vașcău-Holod şi 2 poduri peste Crişul Negru.
Ilie Bolojan: În 3 luni vom revizui documentația tehnică, deoarece a fost realizată în urmă cu 10 ani. S-au schimbat standardele, unele avize trebuie reluate iar costul trebuie recalculat. După aprobarea indicatorilor de către Consiliul Județean și CNAIR, ne propunem ca în luna iunie să demarăm licitația pentru selectarea unui constructor.
Față de celelalte două variante, din cauza podurilor și pasajelor, lucrările vor fi mai complexe şi vor dura ceva mai mult. Cu toate acestea, obiectivul este ca la sfârşitul anului 2023 să finalizăm lucrările, pentru a putea accesa fondurile europene din programul care se încheie până atunci.