ACTUALITATE

7 aprilie-Ziua Mondială a Sănătăţii

Astăzi este Ziua Mondială a Sănătăţii, eveniment care marchează data înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 1948, Organizaţia a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotarât şi data aniversării,7 aprilie.

Tema principală a Zilei Mondiale a Sănătăţii de anul acesta este “Acoperirea universală a sănătăţii: toată lumea, pretutindeni”, zi care coincide cu aniversarea a 70 de ani de la intrarea în vigoare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Sloganul ales pentru această zi este “Health for all” (“Sănătate pentru toţi”). Statisticile prezentate de OMS arată că cel puţin jumătate din populaţia lumii nu este, în prezent, în măsură să obţină servicii de sănătate esenţiale.

Aproape 100 de milioane de oameni sunt împinşi la sărăcie extremă, obligaţi să supravieţuiască cu doar doi dolari sau mai puţin pe zi, deoarece trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare.

De asemenea, peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populaţia lumii) cheltuie cel puţin 10% din bugetele gospodăriilor lor pentru cheltuieli de sănătate pentru ei înşişi, un copil bolnav sau alt membru al familiei.

În acest an, la a 70-a aniversare, organizaţia cere liderilor mondiali să respecte promisiunile făcute atunci când au convenit asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă, în 2015, şi să facă paşi concreţi pentru sănătate în beneficiul tuturor.