ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ

Mari români: Ion Rațiu – 105 ani de la naștere

Acum 105 ani, la 6 iunie, se năștea Ion Rațiu, politician, scriitor, om de afaceri, descendent al Familiei Rațiu, din Turda, atestată în Transilvania la începutul sec. al XIV-lea și reînnobilată în anul 1625. A fost fiul avocatului Dr. Augustin Rațiu din Turda, care la rândul său a fost fiul protopopului greco-catolic al Turzii, Nicolae Rațiu (decedat în 1932). Mama sa, Eugenia Rațiu, născută Turcu, a fost nepoata lui Ion Codru-Drăgușanu, autorul celebrei cărți „Peregrinul transilvan”.

În 1938 a obținut o diplomă în drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, iar, în 1943, o alta în economie de la Universitatea Cambridge (Anglia). A fost desemnat Membru de onoare post-mortem al Academiei Oamenilor de Știință din România.

În 1940, Ion Rațiu a fost numit consilier la Legația României de la Londra, sub ministrul Viorel Tilea.

Între 1940 și 1990 a locuit în Regatul Unit, unde a înființat (în 1979, împreună cu soția sa, Elisabeth Pilkington) și finanțat Fundația Rațiu.

De asemenea, a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.

Întors în țară, în ianuarie 1990, a contribuit la refacerea PNȚ, alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreședinte al PNȚCD, iar în 1991 a înființat ziarul Cotidianul.

A candidat la funcția de președinte al României la alegerile din 1990 fiind plasat pe locul 3. A fost ales deputat de Cluj din partea PNȚCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNȚCD.

Este autorul celebrului dicton „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“, o sintagmă care definește, până la urmă, esența democrației.