Featured, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, LIFESTYLE, CULTURĂ

Morminte dacice descoperite la Șimleu Silvaniei

Distribuire articol:

Trei morminte dacice de incineraţie, alături de artefacte dacice din fier, bronz şi argint au fost descoperite, recent, de către arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, pe Măgura Şimleului, în apropierea oraşului Şimleului Silvaniei, în cadrul unei campanii iniţiate în 2022, când a fost descoperit un prim mormânt în zona menţionată.

„Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a reluat, anul acesta, cercetările arheologice în cimitirul dacic de la Şimleu Silvaniei-Observator. Acesta este amplasat în hotarul localităţii Şimleu Silvaniei, pe Măgura Şimleului, la cota maximă a acesteia, de 596 de metri. Cercetarea a debutat în anul 2022 şi a continuat în anul 2023, între 3-17 iulie. Mai multe indicii, cât şi descoperirea, în anul 2022, a unui mormânt de războinic dac de incineraţie, ne-au îndemnat la reluarea cercetărilor. (…) Campania acestui an a avut ca rezultat descoperirea a încă trei morminte dacice de incineraţie – două în urnă şi unul cu lance pe platformă amenajată special”, se arată, miercuri, într-un comunicat de presă al Muzeului Judeţean.

Potrivit sursei citate, au mai fost descoperite şi urmele a două locuinţe preistorice cu un relativ bogat inventar ceramic, dar şi artefacte dacice din fier, bronz şi argint (catarame, cuţite, accesorii vestimentare, podoabe topite pe rugul funerar).

Foto Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău
Cercetarea s-a derulat în cadrul proiectului „Sacru şi profan la dacii din nord-vestul României”, finanţat de Consiliul Judeţean Sălaj prin Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Distribuire articol: