ACTUALITATE

75 de ani de la Ziua “Z”

Astăzi se va comemora 75 de ani de la Ziua “Z”, momentul debarcării trupelor aliate în Normandia, cea mai vastă operaţiune de acest fel din toate timpurile, care a deschis calea eliberării Europei de Vest de sub ocupaţia trupelor hitleriste.

250 de veterani britanici au refăcut miercuri noaptea traseul peste Canalul Mânecii, iar foştii combatanţi vor fi în centrul atenţiei şi joi, la fel ca la ceremoniile din ajun din oraşul englez, Portsmouth, unde 16 şefi de stat şi de guvern le-au omagiat curajul.

Potrivit RRA în Franţa, autorităţile au pus la punct un dispozitiv de securitate excepţional, pe mare şi pe uscat.

Este programată, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron şi a premierului britanic Theresa May, inaugurarea Memorialului de la Ver-sur-Mer, localitatea unde, în 1944, trupele britanice au făcut joncţiunea cu cele canadiene.

Comemorarea franco-americană, punctul culminant al zilei, se va desfăşura la Cimitirul american din Colleville-sur-Mer, unde preşedintele Emmanuel Macron îl va avea oaspete pe omologul său american, Donald Trump.

Lipseşte preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, al cărui purtător de cuvânt declara ieri că se exagerează rolul debarcării din Normandia, în schimbarea cursului celui de- Al Doilea Război Mondial, simultan cu minimalizarea rolului Uniunii Sovietice, în victoria aliaţilor asupra Germaniei naziste.

În Normandia se află 27 de cimitire militare în care odihnesc peste 97.000 de soldaţi căzuţi la datorie în ziua debarcării şi în bătăliile ce i-au urmat.”