DIN TRANSILVANIA

756 de ani de la atestarea documentară a orașului Bistrița

Astăzi, 16 iulie 2020, se împlinesc 756 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Bistrița, reședința județului Bistrița-Năsăud, sub numele de Bistriche. Astfel, într-un document datat în 16 iulie 1264, Papa Urban al IV-lea cerea lui Ştefan, fiul regelui Ungariei, Bela al IV-lea, să restituie mamei sale, regina, o serie de posesiuni printre care: ,,sate și pămânuturi numite în limba obișnuite Bistriche, Rodna, Jelna și Crainimăt”.

Anterior, cu ocazia marii invazii tătare din anul 1241, unele surse documentare vorbesc de orașul Bistrița identificându-l sub numele de .,Nosa”.

Orașul s-a dezvoltat în jurul Pieței Centrale, dominată de Biserica Evanghelică, un rol important în evoluția orașului avându-l coloniștii șasi. Potrivit primariabistrita.ro, Cetatea Bistritei, adică fortificatia nucleului urban s-a realizat dupa 1464, când regele Matei Corvin a acordat bistritenilor privilegiul de a imprejmui cu o centură de fortificații, întreaga urbe.  Intrarea în cetate se realiza prin 3 porți: Lemnelor, Spitalului și Ungurească, porți care au fost dărâmate în secolul al XIX-lea.

Cetatea Bistriței a fost una din cele mai puternice fortificație din Transilvania  (cu ziduri de apărare și mai multe turnuri de observație) și a fost pe tot parcursul istoriei unul dintre cele 7 burguri în jurul cărora s-a organizat și existența celorlalte comunități săsești din România. În prezent, din vechea cetate se mai păstrează fragmente de ziduri de apărare și Turnul Dogarilor.

Sursă foto: Arhivele Naționale BN
Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: mâncare
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Este posibil ca imaginea să conţină: text
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.