LIFESTYLE

8 Martie- Ziua Internațională a Femeii

Anual, în 8 martie, în majoritatea statelor lumii se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Această zi are origini în lupta femeilor din trecut pentru a le fi recunoscute unele drepturi civile, precum dreptul la muncă sau dreptul la vot. Astfel, începând cu secolul al XIX-lea, în America de Nord și Europa Vestică au apărut mișcări sociale prin care femeile își cereau drepturile, iar în acest cotext, a început să fie sărbătorită o zi a femeilor, la nivel național, în diferite state, prima zi de acesl fel, fiind marcată în SUA, în anul 1909.

Prima zi Internațională a Femeii a fost marcată la 8 martie 1975, anul 1975 fiind declarat de către Organizația Națiounilor Unite (ONU) drept Anul Internațional al Femeii.

În România, această zi se sărbătorește încă din timpul regimului comunist, când sărbătoarea era cunoscută drept ,,Ziua mamei”. După Revoluția din 1989, treptat, sărbătoarea a fost recunoscută drept Ziua Femeii, iar din anul 2016 beneficiază și de reglementare elgală. Astfel, prin Legea nr. 22/2016,  ziua de 8 martie a fostt declarată Ziua femeii şi  ziua de19 noiembrie – Ziua bărbatului.