800.000 de vizitatori la Muzeul Satului în acest an dintre care mulți străini

Tradiţiile şi obiceiurile satului român au ajuns anul acesta de multe ori peste hotare, dar în tot timpul anului sunt expuse la Muzeul Satului. Peste 800.000 de persoane l-au vizitat în 2017. Printre acestea s-au numărat şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi Prințul Charles al Marii Britanii. Cei care i-au întâmpinat ne povestesc cât de impresionaţi au fost oaspeţii de autenticul românesc. 

Tradițiile românești, vedete peste hotare.

Alexandru Ilinca ştie meşteşugul făuririi unei perechi straşnice de opinci, încă din copilărie, de la tatăl lui. Anul acesta, a întâlnit  în Muzeul Satului două personalităţi cărora le-a oferit în dar o particică a tradiţiei autentice româneşti. În primăvară a dat mâna cu prinţul Charles al Marii Britanii. „Prinţul a fost încântat şi i-am prezentat şi opincile vechi, am şi din tablă. Sunt diferite în funcţie de perioadă, opincile au şi ele istoria şi tradiţia lor. Am şi din cauciuc şi din Al Doilea Război Mondial, din roată de motocicletă”, spune Alexandru Ilinca, meşter popular. Câteva luni mai târziu, o altă vizită l-a luat prin surprindere. Avea să-i calce pragul chiar cuplul prezidenţial francez. ,,Cred că a uitat că mai e preşedinte când a văzut tradiţiile noastre. (…) Doamna a fost foarte încântată, sunt sigur, că le-a încălţat, chiar dacă nu la evenimente, pentru că nu le permite condiţia socială”, a mai povestit Alexandru Ilinca.

Conducerea Muzeului Satului vrea ca tradiţia să fie dusă mai departe. Aşa că are în plan realizarea unor documentare care să-i aibă în prim plan pe cei care încă stăpânesc meşteşugul, dar sunt foarte bătrâni.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.