ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ

9 februarie 1802 – s-a născut Emanoil Gojdu, patriotul ce și-a lăsat imensa avere României

Pe 9 februarie 1802 s-a născut, la Oradea, juristul și omul politic Emanoil Gojdu, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria.

În anul 1824 s-a stabilit la Budapesta ca avocat şi politician, unde și-a deschis propriul birou de avocatură.

În anul 1861, Emanoil Gojdu a fost numit prefect al judeţului Caraş, zonă cu populaţie majoritar românească și în anul 1866 a fost ales deputat de Tinca.

Prin testamentul făcut la Budapesta în 4 noiembrie 1869, Emanoil Gojdu și-a lăsat toată averea ,,acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care aparține la confesiunea orientală ortodoxă”.

Dorința patriotului de a sprijini Națiunea română și după moartea sa:

,,Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud dumnezeirea, căci m-a făcut român; iubirea ce am către Națiunea mea mă îmboldește a stărui în faptă, ca încă și după moarte să erump de sub gliile mormîntului, spre a putea fi pururea în sînul Națiunii”, s-a materializat prin constituirea unei Fundații având drept scop acordarea de burse studenților și pentru ajutorarea preoților.

Această fundație a funcționat, fără întrerupere, între 1870 și 1917, acordând burse studenților români, printre bursieri regăsindu-se: Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Petru Groza și Victor Babeș.

Averea lăsată de Gojdu a fost bine administrată, astfel că în 1911 era echivalentă cu  aproximativ 2 tone și jumătate de aur fin,  iar acum este estimată la aproape 1 miliard de euro ( în centrul capitalei Ungariei, Budapesta, fundația deține un foarte mare ansamblu imobiliar care aduce venituri consistente și care nu intră, așa cum ar fi drept, într-un buget administrat în folosul românilor).

Administratorii Fundației Gojdu au respectat litera testamentului astfel că parte din fonduri au fost destinate burselor și ajutoarelor pentru tineri, sprijinind renașterea culturală a românilor din Transilvania.

După anul 1918, sediul Fundaţiei s-a mutat la Sibiu, iar după 1945 Fundația a fost naționalizată de regimul comunist din Ungaria.

După evenimentele din 1989, moștenitorii români de drept, au încercat să redobândească această imensă avere, însă, fără succes, aceasta rămânând o miză a luptelor viitoare.

În octombrie 2005, prim-ministrul Tăriceanu și ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu au semnat cu guvernul maghiar un acord care prevedea – potrivit legislației ungare! – înființarea unei fundații publice româno-ungare „Gojdu”, care avea drept obiective, printre altele, selectarea de bursieri români sau maghiari, prevederi ce sunt în evidentă contradicție cu dorințele patriotului român și care, cu bună știință, au fost eludate de cei doi demnitari români, puțin sensibili, se pare, la interesele statului pe care-l reprezentau. Documentul amintit nu a fost niciodată ratificat de Parlamentul României.