ACTUALITATE

9 mai sărbătorit la Bistrița. Prefectul Ovidiu Frenț „Cred cu tărie într-o Românie europeană, în unitate în diversitate”

Autoritățile bistrițene au participat la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei. Prefectul județului Ovidiu Frenț și reprezentanți ai instituțiilor publice din județ. A fost depusă o coroană de flori, iar ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare în ritmurile muzicii militare a garnizoanei Bistrița.

Ovidiu Frenț: „Generații de-a rândul, prin convingerile și faptele lor, au reușit să transforme ziua de 9 mai într-un simbol al unității și al păcii.
Datorită unor oameni care nu s-au predat în fața greutăților, au avut viziune, curaj și determinare, astăzi celebrăm trei momente istorice fundamentale pentru România:
141 de ani de când România și-a proclamat independența, ️Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Toate aceste aniversări, celebrate în anul centenarului Marii Uniri, trebuie să genereze în conștiințele și inimile noastre mai mult respect pentru înaintașii noștri care au luptat și au contribuit la crearea statului român modern, dar mai ales ambiția de a continua să ducem România pe drumul cel bun, pe drumul european.

Cred cu tărie într-o Românie europeană, în unitate în diversitate. Cred în puterea cuvântului „împreună”, cred în generații și în oameni cu preocupări și culturi diferite care se pun de acord să construiască viitorul respectându-se reciproc și prezervând valorile noastre naționale.

Anul acesta sărbătorim Ziua Europei cu încredere în viitorul proiectului european și cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proces. Europa și România de astăzi sunt cu mult diferite față de cum erau în urmă cu peste 70 de ani; trecem printr-un proces amplu de dezbatere a viitorului construcției europene, un proces în care noi vom avea un rol semnificativ, România preluând Președinția Consiliului UE, la 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană. (…)

Să nu uităm de încheierea celui mai nefast moment din istoria recentă a omenirii – al Doilea Război Mondial. Să nu uităm să ne cinstim eroii și să le arătăm generațiilor care vin că doar dragostea de țară, curajul, rațiunea, dialogul, democrația, sunt cele care pot pune capăt extremismului, războiului și dezbinării.

Analiza celor trei evenimente ne arată că istoria nu este frumoasă dintr-un capăt într-altul și că e bine să cunoști greșelile trecutului pentru a gestiona mai bine prezentul și a construi astfel un viitor mai bun.

Sărbătorite în contextul centenarului, aceste evenimente devin astăzi repere de aur și ne oferă oportunitatea de a conștientiza importanța proiectelor istorice transformate în fapte, forța unității interne și necesitatea continuării pe drumul european împreună cu cei cu care împărtășim aceleași valori!

La mulți ani, marii familii europene!
La mulți ani, dragi cetățeni europeni, din România și din toate statele membre!
La mulți ani, România independentă, România victorioasă, România europeană!”- prefectul județului Ovidiu Victor Frenț

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Soare
Soare
10°C
Vânt: 4 km/h V