90% din produsele românești sunt controlate de intermediarii piețelor

Consumatorul român ajunge să plătească de două- trei ori mai mult pentru legumele din pieţele agroalimentare din România din cauza intermediarilor care stabilesc preţurile, afirmă producătorii chestionaţi de News.ro.

“Problema cea mai mare este desfacerea. Iar consumatorul plăteşte de 2-3 ori preţul unui produs pe care l-ar putea lua de la producător. Preţurile sunt ridicate în piaţă nu din cauza producătorilor, ci din cauza acelor bişniţari care dintr-un kilogram de roşii vor să-şi cumpere o maşină”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

De aceeaşi părere este şi directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România, Aurel Tănase, care susţine că nu producătorul este cel care influenţează preţurile, ci distribuitorii care îşi adaugă mai mult decât jumătate şi distorsionează preţul.

Preşedintele LAPAR explică că 90% dintre produsele care vin pe piaţă provin de la intermediari, nu de la producători.

“Dacă mergeţi în piaţă o să vedeţi bişniţari cu şorţurile legate de gât. Şi ei vând roşii din Spania. Băieţii aceştia deştepţi, bişniţari că eu aşa le spun, iau de la producători un kilogram de roşii cu 1,5-2 lei şi îl vând la 4-5 lei în piaţă. (…) În piaţă avem numai bişniţari pentru că 90% dintre documentele pe care le prezintă aceşti indivizi sunt false. Iar aceşti indivizi pe care nu îi vede nici administraţia pieţei, nici poliţia locală, nici organele fiscale fac evaziune de cel puţin 90% din marfa pe care o desfac”, a completat Baciu, care a mai spus că autorităţile ar trebui să-şi facă datoria.

Tănase susţine că ar trebui ca toţi revânzătorii să folosesească casa de marcaj deoarece în acest moment 70% dintre ei funcţionează fără acte şi 30% cu acte.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.