EDUCAŢIE/CULTURĂ

97 de ani de la inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut

Se împlinesc astăzi, 17 mai, 97 de ani de la inaugurarea Mormântul Ostașului Necunoscut, operă a sculptorului Emil Wilhelm Becker. Această operă comemorativă de război a fost inaugurată la 17 mai 1923 în Parcul Carol I din București, în memoria celor peste 225.000 de ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru întregirea României.

După prima conflagrație mondială, urmând exemplul altor țări, România a hotărât să construiască un monument dedicat memoriei calor căzuți pe câmpurile de luptă. Astfel, în anul 1923, conducerea de atunci a statului a hotărât ca simbolul sacrificiului celor căzuți pentru reîntregirea patriei, să fie evocat de osemintele unuia dintre ostașii anonimi, morți în luptele din Primul Război Mondial.

Astfel, potrivit site-ului Oficiului Național al Eroilor (https://once.mapn.ro/,  în 12 mai 1923, la Mărășești au ajuns, din 10 cimitire militare din țară, 10 sicrie cu eroi necunoscuți, toate din stejar, cu tablă zincată, care au fost depuse în Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”. Alegerea sicriului cu osemintele Ostașului Necunoscut al României îi aparține elevului Amilcar Săndulescu de la Liceul Militar din Craiova, cel mai bun elev al școlii, al cărui tată pierise în război. În ziua de 14 mai 1923, elevul este adus la Mărășești, intră în biserică și, după o clipă de răgaz, pune mână pe sicriul cu numărul 4, îngenunchează și șoptește ,,Acesta este tatăl meu”. În acel moment, sicriul pe care a pus mâna elevul militar devine cel al Ostașului necunoscut al României și este transportat cu trenul la București. Celelalte 9 sicrie sunt înhumate în cimitirul din Mărășești în ziua de 14 mai 1923.

La București, sicriul ce poartă Ostașul Necunoscut este așteptat în Gara de Nord de  Regele Ferdinand, oficiali ai statului și personalități politice și militare și are loc un serviciului religios. Apoi, sicriul este așezat pe un afet de tun, tras de opt cai și transportat în cadrul unui lung cortegiu până la Biserica “Mihai Vodă” unde rămâne pe tpata durata zilei de 16 mai pentru ca bucureștenii să poată veni în pelerinaj. A doua zi, la 17 mai 1923, în Parcul Carol a avut loc ceremonia reînhumării Eroului Necunoscut. S-a oficiat serviciul religios, iar la miezul zilei sirena Arsenalului Armatei și clopotele bisericilor au vestit coborârea în lăcașul de veci a Ostașului Necunoscut. Mormântul Eroului Necunoscut a fost acoperit cu o lespede din piatră, decorată cu sculpturi florale, pe care s-a dăltuit următorul epitaf: „Aici doarme fericit întru Domnul Ostașul Necunoscut, săvârșit din viață în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihnește pământul României întregite. 1916-1919″.

După ce, în 1958, monumentul funerar al Eroului Necunoscut a fost demontat și strămutat, în mare taină, la Mausoleul din Mărășești, la de 26 octombrie 1991, Eroul Necunoscut a revenit în Parcul Carol I, inițial pe alt amplasament, apoi, la 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostașului Necunoscut la locul originar, din 1923, pe explanada din fața actualului Memorial al Eroilor Neamului.