ECONOMIC

A fost deschisă Magistrala 5 de metrou. Klaus Iohannis prezent la inaugurare

Începând de astăzi, persoanele care călătoresc cu metroul pot utiliza Magistrala 5, care face legătura între staţiile Râul Doamnei şi Eroilor.

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: “Salut cu entuziasm inaugurarea Magistralei 5 de metrou, finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Valoarea totală a proiectului a fost de 3,2 miliarde lei, iar valoarea eligibilă a fost de 2,3 miliarde lei, din care fondurile europene reprezintă aproximativ 2 miliarde lei. Pentru mine, încărcătura emoţională a acestei realizări atât de aşteptate de bucureşteni este cu atât mai mare cu cât în urmă cu nouă ani când a început proiectul acestui tronson cu 10 staţii noi, eu am negociat finanţarea liniei de metrou din fonduri europene cu Comisia Europeană din poziţia de Director General al Direcţiei Generale Relaţii Financiare Externe din cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport, poziţie pe care o ocupam la acea dată. Felicitări, aşadar, tuturor celor implicaţi în această reuşită care arată că se poate! Atenţie, se Ťdeschidť uşile! Se deschid pentru noi oportunităţi de finanţare europeană a mobilităţii urbane. Fondurile europene consistente pe care le avem la dispoziţie permit dezvoltarea într-un ritm alert a infrastructurii din România, aşa cum şi preşedintele Klaus Iohannis a subliniat la evenimentul de lansare”.

Început în 2011, proiectul de realizare a Magistralei 5 leagă zona de est de cea de vest a Bucureştiului şi are o lungime de 7 km, 10 staţii de metrou, un depou la Valea Ialomiţei şi o galerie de legătură.

Trenurile care vor circula pe Magistrala 5 vor putea atinge o viteză maximă de 80 km/h şi vor contribui la reducerea timpului de călătorie al bucureştenilor. 64.000 de călători vor merge în fiecare zi folosind metroul pe magistrala M5.