POLITICĂ

A fost publicat Raportul MCV pe 2019 pentru România. Documentul, cel mai dur din ultimii 10 ani

Comisia Europeană a publicat astăzi, 22 octombrie 2019, Raportul MCV pentru România, pe anul în curs. Acest document ilustrează evoluția țării noastre în privința luptei împotriva corupției și a reformei din domeniul justiției, în perioada noiembrie 2018-prezent. Raportul este unul dur, experții de la Comisia Europeană precizând, în curpinsul acestuia, că lupta anticorupție a scăzut foarte mult în ultimul timp, iar activitatea DNA se află în declin, ca urmare, în loc să progreseze, România a făcut pași înapoi în lupta împotriva corupției și a reformei din justiție. Drept urmare, Comisia Europeană a propus Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene să mențină mecanismul de cooperare și verificare (MCV) asupra României în ceea ce privește justiția.

În același timp, odată cu publicarea Raportului MCV pentru Bulgaria, Comisia Europeană a recomandat scoaterea acestei țări membră UE de sub mecanismul de cooperare și verificare (MCV) în domeniul justiției, ceea ce înseamnă că am rămas în urma vecinilor bulgari la acest capitol.

Evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. Prin urmare, în mai 2019 Comisia a trebuit să informeze autoritățile române că, dacă nu fac îmbunătățirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depășește parametrii evaluați în cadrul MCV”, se arată în Raportul MCV publicat astăzi.

,,Instituțiile-cheie din România trebuie să facă împreună dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției și să asigure eficacitatea garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru”, se mai arată în comunicat.