ACTUALITATE

A murit un laureat al Premiului Nobel pentru Pace și un important om politic al lumii. Mesaje ale liderilor mondiali

Fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2001, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani, după o ”scurtă boală”, a anunţat sâmbătă la Geneva fundaţia sa, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

“Familia Annan şi Fundaţia Kofi Annan anunţă cu o imensă tristeţe că fostul secretar general al Naţiunilor Unite şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Kofi Annan, a decedat în linişte sâmbătă, 18 august, după o scurtă boală”, a declarat fundaţia într-un comunicat.

António Guterres, actualul secretar general al ONU, a transmis un mesaj în care îşi omagiază predecesorul ca pe o “forţă care ghida spre bine”, potrivit AFP.

Theresa May: „E trist să aud de moartea lui kofi annan. Un mare lider şi reformator al ONU, a făcut o mare contribuţie pentru a face lumea pe care a lăsat-o într-un loc mai bun decât cel în care s-a născut. Gândurile şi condoleanţele mele sunt cu familia lui”.

Klaus Iohannis: “L-am pierdut astăzi pe Kofi Annan, fostul secretar general al ONU şi laureat al Premiului Nobel. A fost un lider vizionar, o inspiraţie pentru noi toţi spre a continua să lucrăm pentru o lume mai paşnică. Eforturile sale de a reforma ONU nu vor fi uitate. Sincere condoleanţe familiei”

Kofi Annan s-a născut în Ghana. Numele său de botez, Kofi, înseamnă „născut într-o vineri”. Annan a fost geamăn, un eveniment special în cultura din Ghana.

Familia lui Annan a făcut parte din elita țării – bunicii și unchii săi au fost șefi de trib.

După o carieră la Organizația Mondială de sănătate și apoi la Organizația Națiunilor Unite, Annan a devenit secretar-general a ONU în 1996.

În 2007, a lansat Fundaţia Kofi Annan cu rolul de a mobiliza lideri din diferite sectoare de activitate pentru a furniza management de calitate în slujba societăţii. În 2013, a pus bazele Comisiei Africa de Vest privind drogurile, o modalitate de răspuns la adresa traficului de stupefiante şi impactul acestuia asupra securităţii, guvernării şi sănătăţii publice, conform www.kofiannanfoundation.org.

Pentru demersurile sale în slujba protecţiei drepturilor omului şi pentru revitalizarea ONU a primit, la 10 decembrie 2001, la Oslo, Premiul Nobel pentru Pace.

În 2012, a fost publicată cartea sa de memorii “Interventions: A Life in War and Peace”. A fost rector al Universităţii din Ghana şi membru onorific al altor universităţi din întreaga lume.

Kofi Annan era căsătorit cu Nane Maria Annan (născută Lagergren) din Suedia, o artistă și avocată. Annan are trei copii.