OPINII

Acolo unde se sfârşesc ceilalţi munţi, începe Himalaya.

Autor: Alin Salvan

În acestă noapte, în jurul orei 03.15 (ora 06.00 in Nepal), Tibi Useriu începe una dintre cele mai dificile curse de alergare din lume: Maratonul Everestului! Acesta se desfășoară la cea mai mare altitudine din lume – are 60 de kilometri și pornește de la 5.600 de metri altitudine și celebrează anual istorica ascensiune a lui Edmund Hillary și Tenzing Norgay din 29 mai 1953, prima recunoscută.
Parcticiparea la acest ultramaraton necesită, pe lângă nebunie, o aclimatizare riguroasă și treptată.
Aclimatizarea nu a fost ușoară, chiar destul de complicată. Îmi spunea că și să te apleci e extrem de greu, necesitând un efort considerabil!

Chiar dacă această cursă nu are distanța foarte mare, comparativ cu 6633 Arctic Ultra, unde a avut de parcurs 618 kilometri, Tibi va avea alți „dușmani” de înfruntat, fiind vorba de altitudinea la care se desfășoară această dementă provocare, diferența de nivel, aerul rarefiat, dar și frigul, dar pe acesta din urmă îl trecem la capitolul aliați.
,,60 Extreme Ultra ”, care este denumirea oficială a cursei unde participă Tibi, (mai sunt încă doua probe: 42 km Full Marathon și 21 Km Half Marathon) este cu siguranță riscantă, cu scânduri care acționează ca poduri, sărituri peste pietre, teren alunecos, porțiuni de zăpadă și gheață. Gândiți-va, doar să ajungi la linia de start (aproximativ 50 de metri deasupra actualului Everest Basecamp) este o provocare care testează limitele celor mai mulți dintre oameni!

Știu, iar o să ne țină cu sufletul la gură, iar o să ne convingă că viața e un drum până la capăt, unde capătul este atunci când tragi linie și ești împăcat cu tine însuți, cu ceea ce ți-ai propus și realizat, iar în caz de eșec, să nu renunți și să o iei de la capăt.
Cine ești Tibi, de fapt? Ești suma unor întâmplări făcute din lumini și umbre, un om care se reinventează mereu, care aleargă și este curios peste ce fel de Tibi va da la finalul cursei.  De-acum celebrul drapel tricolor, purtat la Polul Nord, va fi purtat și pe Himalaya, fiind gestul personal a lui Tibi în anul Centenarului!
Și mai știu, că prietenul Vasile Cipcigan este lângă Tibi, necondiționat, cu experiența lui pe Himalaya, cu calmul, inteligența și înțelepciunea lui, mai ales că, acum, Tibi are încă un motiv să se întoarcă sănătos acasă!?
Tibi, mereu #panalacapat! #himalaya2018