Acord pentru colaborarea România – landul Hessa în domeniul educaţiei duale

Dezvoltarea învăţământului dual în România a fost principala temă a discuţiilor pe care ministrul Ştefan-Radu Oprea le-a avut astăzi cu reprezentanţii Camerei Meşteşugarilor din Frankfurt, în cadrul vizitei de lucru în landul Hessa.

Cele două părţi au convenit începerea unui program de transfer de know-how pentru specialişti ai Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual, ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai MMACA. Programul va consta în vizite în landul Hessa ale experţilor români, cu scopul preluării modelului german de educaţie duală, la nivelul tuturor regiunilor din România.

Ştefan-Radu Oprea a vizitat Centrul profesional şi tehnologic al Camerei Meşteşugarilor din Frankfurt, care cuprinde ateliere de pregătire a elevilor în 130 de meserii, printre care mecanică auto, tehnică dentară sau tehnologii digitale.

‘Suntem preocupaţi de calificarea continuă şi de diminuarea deficitului de forţă de muncă adaptată cerinţelor firmelor germane, pentru a răspunde nevoilor obiective de dezvoltare. Dorim să cunoaştem propunerile companiilor germane care s-ar putea implica în extinderea în România a învăţământului dual, pentru a integra tinerii pe piaţa muncii’, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Agenda zilei de vineri a mai cuprins şi o întrevedere cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie din Frankfurt am Main, unde s-a convenit organizarea în 2019 a unui Forum de Afaceri, dedicat României, şi a unor evenimente dedicate unor domenii de nişă, precum IT-ul, sub genericul’ Go Together, Grow Faster’. Aceste acţiuni au ca scop crearea de oportunităţi de investiţii, comerciale şi de afaceri pentru companiile din România.

Tot astăzi, delegaţia din România are întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai Deutsche Bank şi ai Commerzbank. De asemenea, Ştefan-Radu Oprea are programată o vizită la pavilionul naţional al României de la Târgul internaţional ‘Automechanika 2018’.

Informaţii de background

Ştefan-Radu Oprea se află în vizită de lucru în landul Hessa, din Republica Federală Germania, joi şi vineri. Joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, şi Lucia Puttrich, ministrul landului federal Hessa pentru Afaceri Federale şi Europene, au semnat Declaraţia de intenţie pentru crearea Comisiei Mixte Guvernamentale. De asemenea, demnitarul român a avut discuţii şi cu Volker Bouffier, Prim-Ministrul Landului federal Hessa.

Germania este principalul partener comercial al României, deţinând o pondere de 23% în totalul exporturilor României. În 2017, schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% faţă de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi româneşti (+16,5% faţă de 2016).

La finele anului, 2017 volumul schimburilor comerciale dintre România şi landul Hessa a fost de 1,5 miliarde euro, din care exporturi în valoare de 808 milioane şi importuri de 692 milioane euro.

Biroul de Presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Foto: tribunainvatamantului.ro

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.