POLITICĂ

Acordul de pace semnat cu SUA, încălcat de talibanii care au reluat atacurile în Afganistan

Pacea din Afganistan, anunțată săptămâna trecută odată cu semnarea acordului dintre SUA și talibani, n-a durat decât câteva zile și talibanii au reluat atacurile teroriste în mai multe regiuni ale țării, în timp ce americanii au ripostat prin raiduri aeriene.  Potrivit agerpres, talibanii au executat 33 de atacuri soldate cu 14 morţi şi peste 20 de răniţi, majoritatea civili, în timp ce forţele de securitate afgane au ucis 8 combatanţi talibani, alţi 15 fiind răniţi şi luaţi prizonieri.

Mai mult decât atât, talibanii au anunțat, într-o declaraţie publicată pe website-ul lor, încheierea perioadei de reducere a violenţelor covenită prin acordul de pace cu SUA, scrie digi24. Liderii talibanilor susțin că responsabili pentru aceste atacuri este guvernul afgan și președintele statului, Ashraf Ghani, care declarat, imediat după semnarea acodului de pace între talibani și SUA, că Guvernul de la Kabul nu a promis eliberarea a 5.000 de prizonieri talibani, eliberare ce, conform insurgenţilor, ar fi fost convenită cu SUA în cadrul acestui acord.

Statele Unite ale Americii și talibanii afgani au semnat astăzi, în capitala Qatarului (Doha), un acord menit să aducă pacea în Afganistan, țară în care NATO desfășoară misiuni de eliminare a terorismului și de menținere a păcii de peste 18 ani. Astfel, potrivit https://www.digi24.ro/ care Agerpres,  potrivit acestui acord,  SUA şi aliaţii acestora îşi vor retrage toate forţele din Afganistan în termen de 14 luni dacă talibanii îşi respectă angajamentele, potrivit unui comunicat comun emis sâmbătă de guvernele american şi afgan.

Așadar, Afganistanul pare a fi departe de mult dorita pace la care visează populația de rând.