POLITICĂ

Acțiunea brutală a statului împotriva propriilor cetățeni este secret de stat doar în dictatură

Acțiunea brutală a statului împotriva propriilor cetățeni este secret de stat doar în dictatură. Carmen Dan trebuie să-și dea urgent demisia, iar Dragnea să-și asume politic operațiunea violentă împotriva românilor, e de părere europarlamentarul Monica Macovei.

Într-o postare pe facebook, Macovei precizează că toate explicațiile ministrului de interne sunt absurde și neprofesioniste și că rapoartele nu trebuie clasificate, fiind documente la care cetățenii trebuie să aibă acces.

„Guvernul girat de Dragnea este un pericol și o amenințare reale pentru securitatea și sănătatea oamenilor. Protestatari pașnici au fost gazați, loviți brutal, răniți cu grenade și gloanțe de cauciuc, iar unii răniți de grenadele jandarmilor au contractat bacterii în spital.

Niciun raport privind violențele forțelor de ordine împotriva protestarilor pașnici nu trebuie clasificat, pentru că oamenii trebuie să știe cine, cum și de ce a decis și a pus în aplicare reprimarea în forță a protestului din 10 august 2018. Oamenii trebuie să știe și cine au fost provocatorii care au comis câteva acte de violență pentru a încerca să manipuleze populația. I-au ajutat aceștia pe Dragnea și Guvernul lui în încercarea penibilă de a justifica violența împotriva protestatarilor pașnici? Vrem să știm și dacă jandarmilor li s-a spus anterior mitingului că acesta va fi ,,o lovitură de stat”, așa cum se vehiculează în presă. Trebuie și vrem să știm planul întregii operațiuni puse la cale de Dragnea&comp.

Declarațiile de astăzi din Parlament sunt absurde și neprofesioniste. De exemplu, explicația Jandarmeriei că unele numere de identificare de pe căști au fost acoperite pentru că erau împrumutate de la un jandarm la altul. Când încalci legea, nu poți veni cu astfel de răspunsuri. Așa cum este absurdă explicația ministrului Dan că a stat la birou până la 3 dimineața doar la ședințe informale, fără să fi participat la nicio ședință operativă. Neorganizarea unei ședințe operative într-o astfel de situație este neîndeplinirea sarcinilor de serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Este ridicolă și declarația ministrului Dan că au fost identificate doar 6 situații în care jandarmii ar fi comis fapte penale, în situația în care sunt mult mai multe înregistrări video cu violențele jandarmilor împotriva unor participanți care aveau mâinile ridicate, mergeau pe stradă, stăteau pe jos în Piață sau alergau din Piața Victoriei pe străzile din jur ca să poată respira după ce au fost gazați. Atacarea, lovirea sau rănirea protestatarilor pașnici este infracțiune.

Liviu Dragnea și-a delegat chiar în această perioadă atribuțiile de serviciu și s-a ascuns, după ce a fost unul dintre politicienii PSD care au anunțat chiar înainte de protestul din 10 august 2018 că vor fi violențe în Piața Victoriei. Au premeditat Dragnea și Guvernul lui acțiunile violente de la protestul din 10 august?”, încheie Monica Macovei