ACTUALITATE

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise

Activităţile care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise în România începând de duminică, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat

Dacă participă mai puţin de 1.000 de persoane, decizia interzicerii unei astfel de activităţi va fi luată la nivel local. Măsura este valabilă până la 31 martie şi poate fi prelungită.

Arafat a mai precizat că au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor, ca urmare a cazurilor de coronavirus.

Stagiile practice în spitale pentru studenţii la Medicină au fost sistate până la 31 martie.

Raed Arafat a subliniat că românii carantinaţi în alte ţări nu vor mai sta în izolare în cazul în care vin acasă, dacă au certificat medical că nu sunt infectaţi.

Acesta a atras atenţia că nu se eliberează certificate medicale pentru cei care nu au coronavirus. “Unităţile sanitare nu testează persoanele sănătoase”, a spus Arafat.

Totodată, cei aflaţi în carantină şi care vor să plece în străinătate nu pot părăsi domiciliul, a adăugat el.

Şcolile în care va fi depistat cel puţin un caz de coronavirus vor fi închise, conform unei proceduri adoptate de autorităţi, a mai spus Arafat.

De asemenea, șeful DSU a reamintit recomandările privind evitarea călătoriilor efectuate de către cetăţenii aflaţi în România către zonele afectate de virus – dar şi cele ale românilor din zonele afectate către România, arătând că aceştia din urmă i-ar putea pune în pericol de infectare pe cei dragi.

Continuăm şi insistăm pe recomandarea ca cetăţenii români să evite călătoria în zonele afectate. Cei aflaţi în zonele afectate să evite călătoria către România. Recomandăm evitarea şi limitarea deplasărilor din zonele afectate către ţară”, a afirmat Arafat într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

El a spus că aceasta este o situaţie temporară.

Arafat a reiterat că un cetăţean român care vine din zonele afectate va intra în carantină sau izolare.

Secretarul de stat a atenţionat asupra faptului că este de domeniul ‘penal’ ca o persoană care vine în România să ascundă că a călătorit dintr-o ţară afectată de coronavirus, încălcând astfel legea şi îmbolnăvind şi alte persoane.

El a mai amintit că cei care au încălcat regula au primit amenzi până la 20.000 de lei.

Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galaţi, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galaţi folosind microbuzul, cu plecare din Bucureşti (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu şi să contacteze în cel mai scurt timp autorităţile.

Sâmbătă a fost confirmat şi primul caz de coronavirus din Capitală.

Duminică au avut loc declarații de presă susținute de secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID-19).

Sinteza declarațiilor secretarul de stat în MAI Raed Arafat:

– S-a aprobat procedura de suspendare a activițății din unitățile de învățământ în cazul aparițiilor situațiilor de coronavirus.

– Se iau măsuri de întrerupere a activităților când sunt mai mult de 1000 de persoane.

– Este o măsură preventivă, dar necesară. Ne-am uitat și al alte măsuri luate în alte țări. 

– Mai este încă o măsură aprobată: sistarea până la 31 martie a activității studenților precum și a  vizitatorilor în unitățile medicale. Multe spitale au amfiteatre și studenții vin în număr mare.

– Mai sunt și alte decizii. Referitor la cetățenii români carantinați în alte țări, nu li se impune o nouă măsură de carantinare la întoarcerea în țară.

– Unitățile medicale s-au confirmat cu mai multe cereri de la cetățeni care doreau să obțină certificat că nu sunt infectați. Nu emit certificate la cerere, că nu sunt bolnavi.

– Persoanele aflate în izolare la domiciliu și care doresc să plece în străinătate, li se va interzice plecarea în străinătate. Dacă ai intrat în izolare 14 zile, atunci rămâi în izolare 14 zile.

– Miisterul Sănătății va lărgi baza locurilor unde se pot face teste pentru coronavirus. 

– Referitor la decontarea cheltuielilor legate de carantină există deja un proiect de ordin de ministru.