Actorul Vasile Blaga condus pe ultimul drum de prieteni și de cei care l-au prețuit ca actor și om.

Actorul Vasile Blaga s-a stins din viață. După o îndelungată luptă cu o boală necruțătoare, actorul a plecat dintre noi. A fost condus pe ultimul drum de un număr mare de prieteni, reprezentanți ai culturii din Satu Mare și oameni care l-au apreciat pentru activitatea și pentru comportamentul său deosebit ca om. Actorul Vasile Blaga s-a născut pe 22 martie 1959. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De la mijlocul anilor ’80 și până de curând, Vasile Blaga a fost unul din cei mai îndrăgiți actori ardeleni, care a încântat de fiecare dată publicul prin talentul nativ și bunul gust.

În peste 30 de ani de activitate, Vasile Blaga s-a dedicat teatrului, iubindu-și necondiționat publicul. Ca actor era inconfundabil și nimeni nu poate  să uite marile sale roluri din ,,Sinucigaşul”, ,,Titanic Vals”, ,,Leonce şi Lena”, ,,Take, Ianke şi Cadâr”, ,,Îndrăgostiţii din Ancona”, ,,Svejk”, ,,Bigamul II” şi multe altele.

A avut colaborări de succes cu mai multe televiziuni naționale sau regionale. La Antena1 a fost prezent pentru mai multe sezoane ca actorul dintr-o emisiune de comedie, fiind îndrăgit de public, în special pentru accentul său italienesc.

După teatru, a doua mare iubire a lui Vasile Blaga au fost caii. Dincolo de scena Teatrului de Nord, îndrăgitul actor și-a dedicat timpul liber creșterii cailor, pasiune care s-a aprins încă din copilărie. ,,De mic copil mergeam la CAP, la tatăl meu care lucra acolo, avea un lot de 25 de vaci pe care le mulgea, iar acolo m-am întâlnit prima oară cu primii cai, pe care îi conduceam la adăpat. Aceasta era răsplata mea”, spunea Vasile Blaga despre cum s-a născut pasiunea lui pentru cai, în cadrul unui interviu. Și-a dedicat o mare parte a timpului liber pasiunii sale la care a visat din copilărie și care s-a materializat în administrarea unui centru de hipism la o fermă din Botiz amenajată după modelul unui ranch texan, unde el a fost cowboy-ul suprem.

Ultima piesă jucată în fața publicului de acasă a fost: ,,Ai promis, te rog să mori! “. În aceeaşi seară, Vasile şi-a lansat a doua carte de poezie, ,,Nechează Timpul”, după ce în urmă cu aproape doi ani o terminase pe prima, ,,Vremea trandafirului”.

În după-amiaza zilei de joi, 5 octombrie, Aldo Blaga a scris un emoţionant cuvânt de adio ca din partea lui Vasile Balga. Îl redăm în integralitate: Aldo aici – voi scrie în numele lui pentru că stiu că așa ar fi vrut și el să o facă, însă de azi orice ,,zice” el va fi între ghilime…din păcate. Nu mă mai complic cu diacritice pentru ca abia pot vedea ceva de lacrimi…:

,,Dragii mei, in ultima vreme m-am luptat cum am stiut eu mai bine cu aceasta cumplita boala a carui nume nici nu mai are sens sa-l rostim, e prea faimoasa deja. Desi eu la randul meu n-am ascultat mereu de contesa si de fiul ploii cand imi spuneau sa nu ma las de tratament pentru ca la urma urmei Dumnezeu lucreaza prin doctori, tratamente…va invit pe voi sa o faceti.
Bucurati-va de cei dragi cat sunt vii si faceti tot posibilul ca ei sa-si poata trai viata in implinire, fericire, bunastare si mai presus de toate – in iubire.
Pe scena vietii mele am incercat sa-mi joc rolul cat am putut de bine, acela de fiu, frate, tata, sot, prieten si orice alt rol mi-a mai fost incredintat.
Pe voi pe toti va imbratisez cum stiu eu mai bine si mai calduros si abia astept sa ne vedem la un spectacol de zile mari aici, sus, in ceruri, unde toti avem intrare libera. Sa ne vedem cand ne-om intalni.
Ma veti recunoaste, voi fi imbracat la fel.”

Vasile Blaga Paulin
(22.03.1959 – 05.10.2017)

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.