OPINII

Adrian Papahagi: ,,În jurul nostru se surpă civilizația”

Revin aici, după o lună de interdicție, convins că lupta pentru libertatea de credință, conștiință și expresie este la fel de urgentă acum ca în cel mai ingrat moment al istoriei omenirii.

Revin convins că noul marxism e la fel de liberticid, confiscator, inept și intolerant ca vechiul comunism.

Vechii securiști și noii turnători nu suportă nicio voce liberă, nicio conștiință nearondată, nicio contradicție, nicio deviere de la consensul ideologic menit să-i propulseze și să-i mențină pe ei în vârful piramidei, de unde pot să controleze și să confiște toate resursele materiale sau simbolice.

Lupta celor care spun adevărurile incomode, fără să fie arondați niciunei grupări, este pe cât de ingrată, pe atât de necesară.

Presa tradițională a fost confiscată, iar social media se vădește la fel de captivă. Asta este: vom construi canale alternative de comunicare, vom vorbi în amfiteatre și în biserici, în săli de spectacole și în piețe. Vom continua să vorbim și aici, câtă vreme vom putea.

Nu ne animă orgoliul sau interesul, ci disperarea de a vedea cum cei mai răi dintre noi pun în pericol binele comun, cum agramații vorbesc în numele nostru, cum iresponsabilii ne decid viitorul, cum inculții decid ce avem voie să credem și să scriem, cum hoții au confiscat vistieria și bâta.

În jurul nostru se surpă civilizația. Nu voi tăcea, nu voi fi spectator la distrugerea temeliilor sacre și politice, intelectuale și juridice, ale civilizației noastre.