ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Adrian Papahagi revine! O dezbatere LIVE despre VIITORUL DREPTEI cu Mihai Neamțu, luni ora 20:30

După săptămâni lungi de tăcere, profesorul Adrian Papahagi — vocea liberă alungată din „cușca diversității”! — revine cu o analiză tăioasă și mucalită, pe alocuri, despre Dreapta românească: să ne unim și să ne urnim, dar în ce direcție? Mihai Neamțu va iniția dialogul pe marginea unor întrebări fierbinți: ce principii trebuie să guverneze Marea Coaliție anti-PSD? Ce oameni au legitimitatea morală să reconstruiască Dreapta? În ce credem?
Credem în Dumnezeu. Oricît de amnezic ar fi acest veac, n-am uitat că Europa s-a născut creștină. Revelația biblică a schimbat fața lumii greco-romane, împlinind toate vechile așteptări ale oamenilor care, secole la rândul, au suferit sub despotism, sărăcie și minciună. În modernitatea clasică, drepturile omului au apărut ca o transpunere în logică seculară a egalei demnități a tuturor oamenilor, săraci sau bogați, în fața lui Dumnezeu. Desigur: sentimentul religios a fost abuzat și pervertit de-a lungul secolelor, dar orice trădare istorică a Decalogului nu anulează aportul extraordinar de bine, adevăr şi frumos produs de făgăduința divină.

Credem în libertate. Creștini fiind, nu credem în libertatea individului egoist, legat de societate printr-un contract formal și angajat într-o bezmetică căutare a fericirii personale, ruptă de ceilalți. Comunitatea adevărată nu se naște prin acțiunea conjugată a unor mâini invizibile: e nevoie de etosul slujirii, de compasiune și, să nu evităm cuvintele mari, de dragostea de patrie… O comunitate vie nu este o asociație între indivizi atomizați, aduși laolaltă doar pe baze contractuale, seci, fără un suflu cald și personal. Trăinicia națiunii române n-ar fi existat în absența sacrificiului.

Credem așadar în libertatea responsabilă, în libertatea solidară. Credem într-o libertate care, fără constrîngeri exterioare, își descoperă potențialul și vocația creativă. Iar scopul ultim al libertății (și al virtuții) este binele. Nu doar binele propriu, ci binele comun, binele împărtășit, binele care se revarsă asupra tuturor.

Credem în competiție, muncă şi economie de piață. Lenea degradează omul. Hărnicia aduce profit și performanță economică. Evident, credem și în compasiune, dar filantropia adevărată se exprimă liber. Susținem modernizarea tehnologică a societății, dar în deplin respect pentru caracterul sacrosanct al vieții.

Credem așadar într-un Stat minimal și în indivizi liberi și puternici, în familii armonioase și prospere. Respingem aroganța celor care pretind să definească din jilțul birocratului adevăratele nevoi ale națiunii.

Credem în familie, locul unde învățăm binele și răul, responsabilitatea pentru copii, cinstirea părinților și respectul pentru înaintași. Fără familii prospere, România riscă depresia colectivă și pustiirea demografică.

Credem în unitatea de limbă a românilor de pretutindeni. Cultura, istoria și memoria este ceea ce ne leagă.

Credem în unitatea dreptei, deși nu ne vom încurca în etichete sociologizante. Ajungă-ne prin cîteisme ne-a purtat, în marș forțat, modernitatea! În loc de orice melting pot, vom prefera să vorbim despre o largă mișcare populară, îndrăgostită de libertate și în care se regăsesc toți cei care au identificat corect inamicul comun.

Acest inamic are un chip, și nu ne vom feri astăzi să-i pronunțăm numele.

Adversarul prosperității economice este corupția, risipa resurselor și înglodarea în datorii. Dușmanul libertăților individuale este feudalismul politic și colectivismul etatist, pretenția birocraților de-a guverna mințile concetățenilor noștri, de la grădiniță și școala primară până la senectute. Uzurpatoarea familiei și a demnității persoanei este ideologia neo-marxistă și materialismul care reduce omul la nivelul instinctelor, în absența unui orizont vertical, sacru și transcendent. Rădăcinile decenței civice sunt morale, după viața spiritului e solul hrănitor al eticului.

Dreapta populară trebuie să se uneascăși să depășească narcisismul diferențelor minore. Riscăm uneori să alimentăm conflictele intense pentru că nu vedem amenințarea din afară. Pledăm așadar pentru unitate pentru a respinge amenințarea la adresa inițiativei private prin taxe, birocrație și centralism sufocant.

Nu uitați să puneți întrebările Dumneavoastră chiar astăzi de la ora 20:30, LIVE, la adresa Facebook.com/mihailgeorgeneamtu! Prin fiecare comentariu, like & SHARE, construim împreună #RomâniaDeșteaptă
Best-seller Adrian Papahagi: CREȘTINUL ÎN CETATE. Comandă acum prin click pe fotografie!

Mihai NEAMȚU, Ph.D. (n. 1978, Făgăraș) este un lider al noii generații de intelectuali est-europeni. Cunoscut scriitor, educator și om politic român, Mihai Neamțu a studiat la Cluj, Munchen, Durham, Londra și Washington D.C. și a scris zece cărți în apărarea libertății individuale și a valorilor creștine. Pe lângă studiile publicate în străinătate (Oxford University Press, Acton Institute, Liberty Fund), Mihai Neamțu a avut numeroase și controversate apariții televizate. În ultimii zece ani, a sprijinit importante proiecte de reformă a Dreptei.

Adrian PAPAHAGI (n. 1976, Cluj) este un filolog și eseist român, fiul lui Marian Papahagi. La alegerile parlamentare din 2012 a candidat din partea PDL (absorbit în PNL). Adrian Papahagi este licențiat în anglistică al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1999) și al Universității Paris IV-Sorbonne (1998). A fost elev străin al École Normale Supérieure (Paris) între 1997 și 2000. Deține un master în studii medievale la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne (1999) și un doctorat în studii medievale („summa cum laude”) la aceeași universitate. A predat limba engleză veche la Universitatea Paris Sorbonne și la Institutul Catolic din Paris între anii 1999 și 2003. Actualmente este conferențiar la catedra de engleză a Facultății de Litere, la Universitatea „Babeș-Bolyai”. 

PARTENERI: NotaBN.Ro & Povaralibertatii.ro

Povara libertății. Atei, sfinți, genii și gangsteri politici: ce ne-au dat și ce ne-au luat?