ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ

AEP intenționează să propună Ministerului Public radierea unor partide politice

 

 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) intenționează să propună Ministerului Public adoptarea unei măsuri legislative care să faciliteze radierea unor partide politice:

 

„Din 190 de partide care apar ca active la Tribunalul Municipiului, aproape 100 sunt inactive din toate punctele de vedere: nu au participat la două alegeri consecutive în ultimii ani electorali, nu au depus raportări la AEP de niciun fel, nici la fisc”, a afirmat președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

 

Opinia potrivit căreia un partid trebuie desființat pentru că nu a participat la două scrutinuri consecutive este restrictivă și acest lucru trebuie corectat. Poate că un partid este într-o fază de construcție, de acumulare de capital politic, de restructurare, prin urmare nu i se poate impune să participe la alegeri, ci trebuie lăsat liber să-și aleagă acest moment.

 

„Problema cea mare la noi este că nu au făcut raportări de niciun fel, nu ştim ce este cu aceste partide, cum funcţionează şi cum îşi desfăşoară activitatea. Nu răspund la solicitările noastre. I-am înştiinţat din timp, în ultimii trei ani, dar nu se mişcă nimic”, a mai precizat preşedintele AEP.

 

Referitor la acest aspect, oricine se uită la solicitările AEP constată că partidele sunt obligate să răspundă la un set întreg de documente sofisticate, o întreagă birocrație inutilă. AEP își poate lua, cel puțin parte din documente, de la Ministerul Finanțelor, de la băncile unde partidele au conturi, etc. De aici apare situația neraportărilor și a disfuncțiilor comunicării între AEP și partidele politice.

 

Dacă este să vorbim de o reformă electorală la acest capitol, trebuie să începem cu AEP-ul, care ar fi de dorit să se debirocratizeze, să propună ajustarea legislației astfel încât să existe un cadru simplificat de monitorizare a activităților partidelor politice, un cadru în care AEP-ul să-și exercite deopotrivă actul controlului și cel al îndrumătorului.