DIN TRANSILVANIA

Afaceri cu mere bio în localitatea Dragu, judeţul Sălaj

Compania Finas Consulting, care deţine livada de mere bio din localitatea Dragu, judeţul Sălaj, parte a grupului Crama La Sa­lina, a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 118.000 lei (aproximativ 25.000 de euro), în creştere cu 20% faţă de anul anterior.

Livada a dat anul trecut o producţie de 90 de tone de mere, din care 300 kilograme au fost vândute în supermarketurile Auchan şi Mega Image, iar din restul a fost produs suc bio. Sucul de mere ecologice ambalat bag in box este comercializat sub brandul MarrRevo­lution – Bio mărul de Transilvania. Compania Finas Consulting face parte din grupul Crama La Salina, care a realizat în 2018 afaceri totale de peste 9 mil. lei (aproxi­mativ 2 mil. euro). Pentru 2019, oficialii Cramei La Salina au bugetat o creştere cu 20% a cifrei de afaceri la nivel de grup, scrie Ziarul Financiar.

”Anul trecut am finalizat replantarea a 7 hectare de meri printr-un proiect european de 150.000 de euro şi am reuşit un lucru excepţional, să îmbuteliem suc la sticlă pentru piaţa premium şi HoReCa, plus o cantitate de peste 10.000 de litri la bag in box. Producţiile mari vor apărea în 2020, când vor intra pe rod cele 7 hectare plantate cu meri. În acel moment, compania va ajunge la 16 hectare de meri şi o producţie de 1.000 de tone, în condiţii normale”, a declarat pentru ZF Transilvania Claudiu Sugar, unul dintre fondatorii proiectului Crama La Salina.

Finas a concesionat în 2009 o livadă ve­che din judeţul Sălaj, în satul Dragu. În acelaşi an, livada a primit certifi­carea ecologică şi a intrat într-o perioadă de reconversie care a durat trei ani, până în 2012.

Povestea „La Salina” s-a născut în urmă cu șapte ani, pornind de la pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile, Simion Mureșan și Claudiu Sugar, care au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău, dezvoltând ulterior un amplu proiect, a cărui investiție totală se ridică la 3 milioane de euro.
După decenii de inactivitate, zona viticolă Dealurile Durgăului, terasele și pantele domeniului au fost transformate într-o vie roditoare, folosind tehnologie de exploatare de ultimă generație, și primind indicația geografică “Dealurile Transilvaniei”.
Plantația și crama sunt amplasate în imediata apropiere a Salinei Turda, într-o zonă cu tradiție seculară în viticultură, încă din vremea Imperiului Roman, care își avea aici unul dintre cele mai dezvoltate centre ale administrației din Dacia.

Proiectul „La Salina” reînvie istoria zonei viticole și poveștile locurilor care o înconjoară, printr-un amplu proiect de enoturism. La baza dealurilor cu vie, restaurantul „Sarea-n bucate” își așteaptă oaspeții. Aromele îmbietoare ale mîncărurilor gătite cu răbdare, după rețete tradiționale, se îmbină armonios cu vinurile ISSA. Turiștii sunt invitați să descopere și pensiunea restaurantului, 13 camere ultramoderne, cu 40 de locuri de cazare.
Lucrările manuale, strugurii îngrijiți și atent culeși, tehnologia și dotările de vîrf ale cramei asigură producerea unor vinuri de calitate. În 2014, recoltarea s-a făcut pe o suprafață de 20 de hectare, cu o producție de 47.000 de sticle. 2019 va fi anul în care se va ajunge la capacitatea maximă de producție, cînd se vor îmbutelia 300 000 de sticle cu vin, de pe toată suprafața de 42 de hectare.
Crama La Salina are în prezent în derulare 3 proiecte de promovare a produselor proprii şi un proiect de modernizare a cramei, de 1,4 mil. lei, însă compania pregăteşte un nou proiect pe fonduri europene, pentru un depozit de mere şi achiziţionarea de utilaje.Tot în 2014, a fost deschis restaurantul ”Sarea-n Bucate”, iar în 2015 a fost inaugurată pensiunea Sarea-n Bucate, crama ”La Salina” şi a fost lansat centrul de echitaţie ”Salina Equines”. Businessul Crama La Salina a fost fondat de Simion Mureşan, unul dintre cei mai puternici antreprenori români din domeniul energiei, cu businessul Electrogrup, şi Claudiu Sugar, cu afaceri în imobiliare şi energie.

Sursa Foto: Facebook Livada Dragu