ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

Am aflat, în sfârșit, ce venituri au polițiștii

Prezentă luni la dezbaterea iniţiată de Partidul Național Liberal cu tema ,,Ministerul Afacerilor Interne – între demnitari bine păziţi, poliţişti nemulţumiţi şi femei neprotejate în faţa violenţei”, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat că:

„O radiografie a salariilor actuale ale poliţiştilor MAI arată astfel – 9.991 de poliţişti au salarii între 1.500 şi 2.000 de lei, 33.647 de poliţişti au salarii între 2.000 şi 3.000 de lei, 22.306 poliţişti au salarii peste 3.000 de lei. Vorbim de salarii, şi nu venituri salariale. (…) La salariul de funcţie se mai adaugă normă de hrană (norma de hrană pentru un poliţist este de 32 de lei pe zi, ceea ce înseamnă o sumă de 960 sau 992 de lei în condiţiile unei luni de 30 sau 31 de zile ), normă de echipament, în condiţiile în care poliţistul nu optează pentru uniformă şi diverse sporuri şi majorări conform condiţiilor de muncă.”

Ministrul a mai devoalat o aberație a sistemului, anume existența sporului de plată pentru timpul liber al poliţiştilor:

„De acest spor au beneficiat 8.000 de poliţişti, fiind raportat la salariul de funcţie şi numărul de ore cât angajatul stătea acasă. Cu alte cuvinte, cu cât stăteai mai mult acasă fără a fi chemat din timpul liber, cu atât primeai mai mulţi bani. În aplicarea sa, acest spor a avut efectul şi de a încuraja statul acasă (…)”