ECONOMIC

Agenţiile de rating Moody’s şi Standard & Poor’s, semnale importante pentru economia românească

Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda naţională la BBB minus/A-3. În acelaşi timp, agenţia de rating Moody’s a reconfirmat ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.

,,Vreau să felicit echipa guvernamentală şi oamenii profesionişti care m-au susţinut în implementarea măsurilor de răspuns la criză, vreau să mulţumesc mediului privat, care a răspuns la aceste măsuri şi le-a implementat foarte rapid, un mediu privat care şi-a arătat potenţialul şi resursele de inovaţie în vremuri extrem de dificile. Am spus mereu că antreprenorul român este un erou şi aceste rezultate arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a reuşit să facă faţă mai bine decât estimau cam toţi analiştii. Am livrat ceea ce aşteptau de la noi toţi românii, dar şi partenerii internaţionali: o puternică creştere economică şi o reducere treptată a deficitelor.”, a declarat premierul Florin Cîţu în cadrul unei conferinţe de presă, organizate la Palatul Victoria.

Factorii cheie care au stat la baza deciziilor luate de cele două agenţii de rating sunt perspectivele solide de creştere economică şi de implementare a reformelor asumate prin PNRR. În acelaşi timp, foarte importante sunt aşteptările de îmbunătăţire a poziţiei fiscale a României în următorii ani.