ACTUALITATE

Agresorii sexuali vor fi înscrişi într-o bază de date naţională

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, în calitate de for decizional, cu unanimitate de voturi, proiectul legislativ privind înfiinţarea Registrului Naţional Automatizat.

Registrul Național Automatizat reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor. Vor fi înregistrate datele personale ale autorilor acestor fapte, care vor avea obligația de a se prezenta la poliție în maximum trei luni pentru a comunica informații legate de activitatea pe care o desfășoară.

De asemenea, cei înscriși în registru trebuie să anunțe poliția înainte de a se deplasa în afara localității de domiciliu pe o perioadă mai lungă de 15 zile şi vor fi vizitați trimestrial de agenți de poliție. Ministerul Afacerilor Interne va organiza registrul, urmând a fi administrat de unitățile de poliție. Baza de date va fi separată de cazierul judiciar și nu va fi publică. Doar angajații Ministerului de Interne vor avea acces la datele înregistrate. Unul dintre inițiatorii proiectului legislativ, deputatul independent Oana Bîzgan, consideră că astfel pot fi prevenite infracțiunile sexuale ce pot afecta integritatea psihică a persoanelor sau dezvoltarea în cazul minorilor.

Oana Bîzgan: Conform Poliției Române, în anul 2018 am avut în medie între două și trei violuri pe zi, iar la fiecare patru zile un minor a fost abuzat sexual. În 2017 au fost raportate 1.602 cazuri de pornografie infantilă, iar rata de recidivă atât a violatorilor, cât și a pedofililor este de 70%.

Proiectul legislativ susținut de toate grupurile parlamentare va fi transmis președintelui României pentru promulgare.