LIFESTYLE

Ajun de Paște în Munții Rodnei. FOTO

de Mihai Sărmășan

În Vinerea Mare, colaboratorul și prietenul nostru, Albert Gavrilă, a realizat o drumeție în Munții Rodnei, pe vârful Rabla.

Munții Rodnei constituie al doilea parc național ca mărime din țară și totodată unul dintrecele mai bine conservate peisaj glaciare din România. Are o creastă impresionantă, singura comparabilă cu cea a Carpaților Meridionali din afara acestui segment. Vârf Rabla are o altitudine de 1902 și este unul dintre cele mai înalte piscuri din Munţii Rodnei.

În Munții Rodnei pot fi întâlnite cele mai vizibile urme lăsate de ghețarii cuaternari de pe toată suprafața lanțului Carpatic. În arealul Munților Rodnei se găsesc 67 de lacuri glaciare, iar Lacul Iezer are forma României dacă este privit din creastă. În anul 2005 a fost identificată în parc o specie de fluture, Apotomis infida, unică în România.

Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali? Acesta este situat la 1 416m altitudine și face legătura între Depresiunea Maramureșului și valea Bistriței Aurii.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă