DIN TRANSILVANIA

Alba Iulia, cel mai inteligent oraș: Locul 5 în topul Forbes Best Cities 2019

Municipiul Alba Iulia este campionul absolut în ceea ce privește implementarea proiectelor de Smart City din România, înregistrând cea mai bună clasare a sa în topul Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri.

Alba Iulia rămâne liderul industriei Smart City din România, cu mai mult de 100 de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate, de cinci ori mai multe decât are orașul aflat pe locul al doilea, Brașov (20), potrivit celui mai recent raport anunțat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting.

De implementarea strategiilor smart în urbe s-au ocupat mai multe companii din țară precum Orange, Microsoft, Philips, dar și Telekom România.

Printre soluțiile propuse se numără o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins (există deja în 14 zone), serviciu de închiriere biciclete electrice, iluminat inteligent – există 217 stâlpi pe care s-au montat leduri, care au scăzut consumul de ener-gie cu aproape 50% și care permit reglarea intensității luminii, iar 101 au montate echipamente LoRaWAN, pentru IoT (Internet of Things, obiecte interconectate) şi colectare de date; catalog digital implementat în toate cele 20 de școli ale municipiului; servicii medicale telefonice non-stop, pentru care sunt angajați 14 medici; aplicația Donez450; 52 de senzori inductivi de parcare pe Bulevardul Transilvaniei, în parteneriat cu VegaComp.

În plus, se lucrează la un tur virtual de prezentare a Cetăţii Alba Carolina și la o scanare 3D a oraşului, în parteneriat cu Euro Jobs, iar WhiteCityCode pregătește implementarea unei soluţii de comunicare, Chat Piper, pe site-ul primăriei, www.apulum.ro, între albaiulieni şi primărie.

De asemenea, CivicTech dezvoltă prima platformă de smart city din România şi, totodată, primul proiect de date deschise – open data – din ţară.

În plus, până în prezent, orașul situat pe malul râului Mureș a accesat peste 150 de milioane de euro din fonduri provenite de la Uniunea Europeană. Din această sumă, 60 de milioane de euro au fost investiți în reabilitarea Cetății Alba Carolina.

Din punct de vedere al reliefului geografic, cetatea se întinde pe o suprafață de 110 hectare, fiind amplasată pe o terasă înaltă, care până în secolul al XIX-lea, a funcționat ca punct portuar. Faimoasa citadelă funcționa, până în anul 2009, ca unitate militară, aflându-se în posesia Ministerului Apărării Naționale, intrând ulterior în proprietatea Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Un alt proiect aflat în curs de reabilitare cu bani europeni este Palatul Principiilor, ce va fi inaugurat în 2020, investiția ridicându-se la 4,5 milioane de euro.