POLITICĂ

ALDE: Ani mai mulţi în câmpul muncii, ani mai puţini în viaţă!

Intenţiile actualei guvernări de a creşte vârsta de pensionare la 70 de ani, deşi nerecunoscute în mod oficial, au agitat spiritele nu doar în coaliţia de guvernământ, ci şi în rândul oamenilor.

Există însă un document oficial care face referire expresă la acest subiect delicat, respectiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La capitolul modificarea legislaţiei din domeniul pensiilor, PNRR prevede următoarele: „Va reduce în mod semnificativ posibilităţile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieţii profesionale şi majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creşterea speranţei de viaţă, şi va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2035”. De asemenea, acelaşi document de maximă importanţă pentru viitorul României şi al românilor precizează şi că „va introduce stimulente pentru amânarea pensionării”.

În consecinţă, deşi nu li se spune pe căi publice şi oficiale, românilor li se pregăteşte majorarea vârstei de pensionare, în ciuda faptului că, din ultimele date statistice, rezultă că speranţa de viaţă a populaţiei noastre este în scădere!

În concluzie, se poate afirma că guvernanţii pun pe primul loc creşterea încasărilor la visteria statului, în dauna şi în detrimentul românilor, pe care, în mod absolut halucinant, vor să îi condamne la muncă până la finalul vieţii.

În varianta Executivului, un om ajuns la 65 de ani va fi realmente OBLIGAT să facă o alegere de viaţă şi de moarte, fără voia sa! În faţa acestei alegeri, dacă pensia este mică, cei mai mulţi dintre cetăţeni vor opta pentru salariu, deci vor fi siliţi să muncească până la 70 de ani. Astfel, ei nu vor mai beneficia de pensia la care au contribuit şi care, în mod normal, li se cuvine după atâţia ani de muncă.

Reamintesc că speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât în alte state ale Uniunii Europene, 71 de ani, faţă de media din UE, de 80 de ani, însă vârsta de pensionare este, şi în prezent, mai mare la noi raportat la multe ţări europene. Guvernul însă se pare că ignoră cu bună ştiinţă aceste realităţi şi vrea să îi oblige pe români să muncească până la o vârstă de pensionare ridicată, care nu mai există în prezent în niciun stat membru al Uniunii Europene.

Vicepreşedinte ALDE,
Cornelia NEGRUŢ