ACTUALITATE

Alegeri în Spania

În Spania au avut loc alegeri generale anticipate. La ora locală 20.00 (18.00 GMT) s-au închis urnele la alegerile legislative din Spania. Socialiştii conduşi de premierul în exerciţiu Pedro Sanchez au obţinut cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru o majoritate parlamentară, arată primele rezultate ale unui sondaj privind intenţiile de vot efectuat de GAD3, preluate de Reuters şi Agerpres.
Conform aceleiaşi surse, partidul de extremă dreaptă Vox a obţinut pentru prima dată locuri în camera inferioară a parlamentul de la Madrid

Potrivit ultimului sondaj publicat de cotidianul „El Pais”, socialiștii premierului Pedro Sanchez se situa la 30% din voturi, urmați de Partidul Popular cu 20%, partidul de centru-dreapta Ciudadanos și Podemos (centru-stînga) cu câte 14% și VOX.

Numărul celor indeciși a fost foarte mare, unul din zece, așa că rezultatele încă sunt incerte.

Scrutinul a fost dominat de criza din Catalonia, regiune care și-a proclamat independența în octombrie 2017. De atunci, mulți din liderii mișcării secesioniste au fost judecați.

VOX a crescut atît pe fundalul crizei din Catalonia, cît și al mișcări feministe, care a luat amploare în Spania, în ultimii ani. La care s-au adăugat migrația și mai ales disputa din cadrul Uniunii Europene privind redistribuirea imigranților, Spania fiind una din țările cele mai afectate, la fel ca Italia și Grecia.