ACTUALITATE

Alegeri prezidenţiale 2019. Live text. Imagini și declarații ale liderilor politici

Ora 18.00. Peste 8 milioane de cetățeni au votat pânăla această oră. Prezența la vot este de 44,42%
Ora17. Prezența la vot. 40% dintre alegători s-au prezentat la vot până la ora 17. 00. Peste 7, 3 milioane de români au votat deja, numărul fiind mult mai mic decât la turul doi al alegerilor din 2014.
Ora 14. Aproape 5 milioane de români au votat până la această oră. Prezenţa la vot este de aproape 27%.
13.30. Ilie Bolojan, primarul Oradiei: „Am votat, în această dimineață, la secția de votare de la Colegiul Gojdu. Nu ne este totuna cine va conduce ţara noastră și în ce direcție ne vom îndrepta. Participarea la vot este una din formele de respect pentru comunitatea și ţara unde trăim, arătând că ne pasă de viitorul nostru. Vă îndemn, pe cei care încă n-ați votat, să vă exprimați opțiunea. România europeană, modernă și prosperă se construiește și mergând la vot”.
UPDATE 11.50 Carmen Iohannis a votat în Sibiu Soţia preşedintelui a rămas să voteze la Sibiu, în timp ce şeful statului a fost dimineaţă la o secţie din Bucureşti: „Să nu subestimaţi importanţa zilei de azi şi s-o transformaţi într-o zi de glorie.“, le-a declarat ea jurnaliştilor.
UPDATE 11.20 Dacian Cioloş a votat în Alexandria: „Să adune forțele politice care vor modernizarea României și în perioada imediat după alegeri să începe să pregătim acest proiect. Nu cred că trebuie să mai așteptăm un an de zile să avem o majoritate parlamentară care să lucreze clar pe un proiect pe termen lung în interesul României, ar trebui să o facem cât mai repede”, a declarat Dacian Cioloș.
UPDATE 10.55 Traian Băsescu a votat la Liceul Jean Monnet Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că a votat pentru a nu mai auzi ”că fitecine ia decizii de politică externă” şi a avut un mesaj pentru alegători, cărora le-a spus că democraţia trebuie apărată prin vot.
UPDATE 10.40 Paleologu a votat într-o zi ruşinoasă“ Fostul candidat al PMP la alegerile prezidenţiale Theodor Paleologu a declarat că în al doilea tur a votat “împotrivă”, spre deosebire de primul tur, când a votat “pentru schimbare”. „Este o zi tristă, o zi ruşinoasă pentru România, în care, de fapt, nu există nicio speranţă de schimbare. Românii votează între două catastrofe“, a declarat Paleologu.
UPDATE 10.30 Dan Barna a votat la Sibiu: “Am votat pentru că e datoria noastră, a tuturor, să transmitem un semnal referitor la direcția țării: România trebuie să continue direcția spre Europa, direcția spre bunăstare și direcția spre un stat civilizat și un stat modern. Am votat pentru ca dosarul 10 august să fie finalizat și pentru ca în următorii cinci ani să nu ne mai punem întrebarea dacă țara alunecă spre autoritarism. Doar unul dintre candidați oferă o speranță în această direcție. Nu o garanție, o speranță.Vă încurajez să ieșiți la vot. Este un moment important pentru istoria României și am toată încrederea că, la finalul zilei, avem din nou speranța de o Românie care se modernizează”.
UPDATE 09.02 Preşedintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet. Şeful statului a fost aşteptat de premierul Ludovic Orban şi de echipa de campanie a PNL. „Am votat pentru o Românie modernă, europeană. Votăm pentru direcţia în care va merge România mai departe. Azi e ziua campionilor cu ştampila votat în mână. Dragi români, fiţi toţi campioni cu ştampila în mână. Am emoţii, aşteptăm diseară rezultatul. Important e să se meargă la vot“, a declarat Iohannis.
UPDATE 09.00 Prezenţa la vot: 3,3% La această oră prezenţa la vot a depăşit 3% în România. Peste 600.000 de alegători au fost deja la urne, până la ora 09.00, pentru a-şi alege preşedintele. Spre comparaţie, în primul tur, duminică la ora 09.00 prezenţa la vot era 3,5%, cu 640.000 de votanţi. În diaspora, au votat peste 385.000 de români.
Emil Boc:„M-am orientat la vot pentru a susține acel candidat care ne va asigura, în continuare, cele mai înalte garanții de securitate pe care le avem în întreaga noastră istorie. Este vorba despre acel candidat care poate să reprezinte cu profesionalism România în UE, la NATO și în parteneriatul strategic cu SUA”.
UPDATE 08.17 Orban a votat pentru „o Românie în care instituţiile statului să servească cetăţeanul“ Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a declarat duminică, după ce a votat la alegerile prezidenţiale, că a votat pentru o Românie care să se dezvolte, o României în care instituţiile statului să servească cetăţeanul şi în care legea e lege pentru toţi.
Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane, oameni în picioare şi în aer liber
UPDATE 08.08 Dăncilă a votat pentru o Românie „care să meargă înainte“ Prezidenţiabilul PSD Viorica Dăncilă a declarat duminică, după ce a votat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, că a votat pentru o Românie care să meargă înainte, nu înapoi, spre vremuri în care nu aveam drepturi, nu aveam libertăţi.
Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, interior

Prezenţa la vot în ţară la ora 08.00 Conform BEC, 239.458 de alegători au votat până la ora 8:00, preponderente fiind categoriile de vârstă 45 – 64 de ani şi persoanele de peste 65 de ani. Cei mai numeroşi sunt alegătorii din municipiul Bucureşti, unde peste 22.000 de persoane votaseră deja la ora 8. În clasament urmează Constanţa, cu peste 11.000 de alegători. Peste 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, să-şi exprime opţiunea electorală într-una dintre cele 18.748 de secţii de votare organizate în ţară. Votarea are loc până la ora 21.00, dar secţiile unde sunt cozi pot rămâne deschise până la ora 23.59.