POLITICĂ, ACTUALITATE

Alegerile din 9 iunie – precizări

Distribuire articol:

La Alegerile de duminică, 9 iunie, vor fi aleşi pentru următorii patru ani primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cei ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor, primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), pentru alegerile locale din 9 iunie 2024 s-au înscris 207.389 de candidați, dintre care 11.500 candidează pentru CJ/CGMB, iar 11.386 de persoane pentru funcțiile de primari.

Pentru funcția de primar, 9.776 de persoane s-au înscris în mediul rural, iar 1.610 persoane în mediul urban.

Pentru alegerile la Parlamentul European s-au înscris 494 de candidați dintre care vor fi aleși 33 de europarlamentari.

Au dreptul de a alege cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, Cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene, care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României, au dreptul de a alege autorităţile administraţiei locale, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintali puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii au dreptul la un singur vot pentru primar şi un singur vot pentru Consiliul Local, precum şi un singur vot pentru preşedintele Consiliului Judeţean şi unul pentru membrii CJ, respectiv un singur vot pentru primarul general şi unul pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, un singur vot pentru europarlamentare.

Se poate vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, şi anume cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite la locale doar de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate care îşi exercită dreptul de vot în ţară.

În acest scop au fost organizate aproape 19.000 de secţii de votare în toată ţara.

Campania electorală se va încheia în 8 iunie, mai precis sâmbătă dimineața, la ora 07,00.

Votarea începe duminică la ora 7,00 şi se încheie la ora 22,00.


Distribuire articol: