Alertă pentru firmele din România! O nouă reglementare intră în vigoare de la 1 ianuarie 2109

Există riscul ca unii operatori economici să nu se poată conforma noilor ţinte de reciclare a deşeurilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 şi vor plăti amenzi de 2 lei pe kilogram, a declarat Daniel Anghel, şeful Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.

Potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă, remis, vineri, AGERPRES, reprezentanţii Fondului de Mediu şi cei ai mediului de afaceri au fost aduşi la aceeaşi masă în cadrul conferinţei Reciclarea deşeurilor – punct şi de la capăt, organizată de PwC.

Discuţiile au vizat cele mai recente modificări aduse în domeniul gestionării deşeurilor prin Ordonanţa de Urgenţă 74/2018, care transpune în legislaţia românească mecanismul larg al economiei circulare care trebuie implementat şi în România cu ajutorul unui set de instrumente şi modele adoptate şi în alte state membre, cum ar fi: „plăteşte pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului” şi „contribuţia pentru economia circulară”.

Una dintre principalele modificări vizate de OUG 74/2018 este reprezentată de obligaţiile autorităţilor publice locale care, prin pârghiile pe care le au la dispoziţie, vor trebui să asigure colectarea selectivă a deşeurilor municipale, cel puţin pe fracţiile recuperabile din deşeurile municipale, şi anume hârtie, plastic, metal şi sticlă.

‘Pentru o implementare corectă a normelor de aplicare ale OUG 74/2018 este nevoie de o campanie de informare şi conştientizare. Dar aceasta, la rândul ei, are succes atunci când există o infrastructură care să permită, din punct de vedere tehnic, implementarea normelor. În ceea ce priveşte elaborarea normelor metodologice, în termen de aproximativ două săptămâni, acestea vor intra în dezbatere publică. De asemenea, criteriile de licenţiere pentru organizaţiile care vor prelua răspunderea extinsă a producătorilor vor putea fi adoptate în luna noiembrie, cel mai devreme”, a declarat, Cornel Brezuica, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, prezent la discuţii.

 

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.