ACTUALITATE

Alexandru Călinescu (profesor ieșean) în ,,Le Figaro”: ,,Bolnavul Europei este România”

Alexandru Călinescu, profesor de limba franceză la Universitatea ,,Alexandru-Ioan Cuza” din Iași, cunoscut dizident al regimului comunist, a publicat un articol în prestigiosul cotidianul francez „Le Figaro“, în care vorbește despre  situaţia României în context european după incidentele grave înregistrate la protestul din 10 august 2018.

Articolul semnat de Alexandru Călinescu,  fost director al Bibliotecii Centrale, apărut în ediția din 17 august,   este intitulat „L’homme malade de l’Europe, ce n’est pas la Pologne ou la Hongrie, mais la Roumanie“.

„Nicăieri în Uniunea Europeană, nici în Polonia şi nici în Ungaria, atacurile împotriva justiţiei nu sunt atât de violente, abuzurile asupra libertăţilor nu sunt atât de numeroase şi de grave, iar politicienii aflaţi la putere atât de corupţi ca în România” se precizează în articolul scris de profesorul ieșean, citat de Adevărul.

,,Ceea ce s-a văzut pe ecranele televizoarelor seamănă cu atrocităţile comise de mineri în urmă cu 28 de ani, în iunie 1990, când «gulerele negre» – instigate de preşedintele de atunci, Iliescu, şi acoliţii săi – veniseră la Bucureşti să brutalizeze şi să disperseze manifestanţii adunaţi la Universitate şi să distrugă sediile partidelor de Opoziţie“ se mai arată în același articol.

,,Cum se explică decizia autorităţilor de a ordona în această zi o represiune de o violenţă extremă? Partidul de guvernământ (Partidul Social Democrat, social-democrat doar cu numele) avea o revanşă de luat: Diaspora a jucat un rol decisiv în alegerile prezidenţiale din 2014, care au consacrat victoria lui Klaus Iohannis în detrimentul candidatului «social-democrat». Răzbunarea a fost, cu siguranţă, un factor. Dar ceea ce a şocat mai mult în acţiunile de represiune din timpul protestului a fost recrudescenţa practicilor vechii Securităţi, din regimul comunist al lui Ceauşescu: insulte, ameninţări, arestări abuzive, maltratări. Cu Dragnea la conducere revine fantoma lui Ceauşescu. De o ambiţie bolnavă, acesta vrea să pună mâna pe ţară, înconjurat de o nomenclatură obedientă dispusă să-şi obţină privilegiile prin orice mijloace“, se mai arată în articolul profesorului Călinescu, conform sursei citate.

Sursă foto: revistaderecenzii.ro