ULTIMA ORĂ

Alexandru Rafila, despre creșterea numărului de îmbolnăviri: Oamenii s-au relaxat

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, astăzi, la TVR 1 că numărul mare de noi îmbolnăviri raportat pentru ultimele 24 de ore arată o răspândire comunitară mare a noului coronavirus și poate fi explicat prin faptul că românii nu mai respectă regulile. Rafila a îndemnat în același timp la respectarea regulilor impuse de autorități: purtarea măștii, distanțarea socială și evitarea aglomerației.

”Este o răspândăre comunitară. Numărul de teste este mai mare atunci când există solicitări mai multe. Solicitări mai multe îănseamnă că avem mai multe persoane care sunt simptomatice și pentru care se face testarea”, a explicat medicul Alexandru Rafila. Acesta a precizat că un indicator important al răspândirii comunitare este ”procentul de probe pozitive din numărul total de teste efectuate.

”Și dacă acum patru săpătmâni eram la 1,5% probe păozitive din teste efectuate, acum am ajuns la 3%, 4%, chiar 5%. Astăzi a avut 4% teste pozittive, de exemplu”, a mai spus Rafila, preocupat de numărul mare de noi îmbolnăviri.

”Ne preocupă numărul mare de îmbolăviri. Tpate lumea se declară panicat, îngrijorat, dar trebuie să vedem cum se traduce această îngrijorare în comportamentul cotidian. Aici e secretul situiației. Și avem și răspunsul. Trenuie să avem grijă: să ne spălăm, să păstrăm distanța, să evităm aglomerațiil,e dar remarc că lumea nu că le evită, ba chiar le frecventează. Creșterea cazurilor după 1 iunie cred că se datorează relaxării oamenilor, nu relaxării măsurilor de siguranță”, a mai spus Rafila.