POLITICĂ

Alianţa pentru Unirea Românilor: Când vom trece de la noaptea minţii la ziua adevărului?

Comunicat  Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

După un debut fulminant în Europa, care a dus la instituirea unor restricţii sociale fără precedent şi la transformări economico-sociale cu efecte greu de anticipat la nivel internaţional, Coronavirusul cunoaşte o aparentă remisiune în statele civilizate, ca rezultat al unor măsuri pragmatice dublate de strategii ancorate în realitate, bazate pe cercetare medicală şi comunicare eficientă. Astfel, majoritatea statelor europene au trecut la o politică de relaxare graduală a restricţiilor şi relansare economică. Strategiile lor s-au dovedit a fi eficiente, legale şi, nu în ultimul rând, etice.

Doar solidarizând cetăţenii, respectându-le drepturile şi oferindu-le suport şi încredere, o societate poate lupta în mod unitar cu un fenomen precum Coronavirusul, ca un stat modern – şi nu dispersat, precum o uniune de triburi administrate de vătafi autoritari.

Guvernul român nu gestionează situaţia la fel de eficient. Deşi s-a pus foarte mare accent pe existenţa şi activitatea aşa-zisului Grup de Comunicare Strategică, componenţa acestuia este în continuare mitizată şi secretizată, iar activitatea lui nu numai că nu poate fi numită Strategică, însă nici măcar nu se poate identifica drept Comunicare, din moment ce întreţine teama, anxietatea şi nemulţumirea populaţiei, ascunzand informaţii esenţiale (numărul persoanelor testate, mediul din care ele provin, situaţia din spitale, situaţia economică şi strategii de relansare, precum şi multe alte subiecte de importanţă naţională)
Întregul sistem de sănătate românesc este profund politizat, iar lipsa crasă a materialelor şi a personalului rivalizează, probabil, doar cu perioada premergătoare Epocii Fanariote. În continuare, efectul este unul de domino. Spre deosebire de toate celelalte state europene, unde autoizolarea practicată de cetăţeni, cu sprijinul şi asistenţa autorităţilor, s-a dovedit a fi benefică, în România a luat forma unei vânători de vrăjitoare, a unei campanii de hăituire şi pedepsire a persoanelor infectate (asimptomatice sau nu) – bazată pe privare de libertate, internare cu forţa şi absenţa comunicării. În afara faptului că aceste măsuri îşi au locul în cu totul alt secol, ele nu cauzează altceva decât prăbuşirea încrederii cetăţenilor în instituţii şi autorităţi.

Mai mult decât atât, Guvernul prezintă tendenţios hotărârea Curţii Constituţionale din 25 iunie 2020, care stabileşte că internarea obligatorie este neconstituţională. Pentru a-şi masca propria incompetenţă, premierul Orban încearcă să discrediteze C.C.R. – garantul legii fundamentale a statului român – şi hotărârile acesteia. În plus, pare că atât Guvernul, cât şi Preşedintele României dezbină şi învrăjbesc populaţia, prezentând aproape orice succes ca un merit personal, iar orice eşec ca o vină a opozanţilor politici şi/sau civici.

Alianţa pentru Unirea Românilor face apel la instituţiile şi autorităţile statului român, precum şi la toţi actorii politici să acţioneze spre a obţine efecte reale în combaterea Coronavirusului, venind în acelaşi timp în sprijinul cetăţenilor, respectându-le integritatea fizică şi mentală, garantându-le şi ocrotindu-le drepturile fundamentale şi civile, respectând Constituţia României, precum şi legislaţia în vigoare. Facem un apel la politicieni să nu mai interfereze nici în actul medical şi să nu transforme specialişti medicali în reportofoane de partid, aşa cum l-au transformat, în mod regretabil, pe domnul Raed Arafat.

Totodată, e dreptul nostru să cerem transparenţă, într-un stat cu pretenţii de membru al Uniunii Europene. Câte persoane (nu teste, ci persoane) au fost testate, până la această oră, în România? Care este situaţia exactă a celor infectaţi cu Coronavirus? De unde sunt prelevate testele (mediu urban, rural, azile de bătrâni)? Care este situaţia din sistemul medical (cum se explică haosul, dar şi faptul că mulţi pacienţi care nu au Covid-19 sunt pur şi simplu ignoraţi sau plimbaţi între spitale, ori faptul că mulţi bolnavi de Covid-19 sunt internaţi laolaltă cu ceilalţi)?

De asemenea, cerem Grupului de Comunicare Strategică să-şi justifice, în sfârşit, existenţa. O comunicare eficientă presupune un anumit limbaj care să dezvolte încrederea cetăţenilor în autorităţi şi în medici, încurajând testarea în masă. Purtarea măştii are sens doar dacă este completată de politici eficiente de testare şi izolare. De un mesaj pozitiv, optimist, nu de unul păgubos şi ameninţător la adresa propriilor cetăţeni.

Noi, A.U.R., dezavuăm şi condamnăm public modul politicianist în care este tratată pandemia de Coronavirus de către toţi actorii politici de pe scena românească. Toate acţiunile lor au ca unic scop acumularea de capital politic, cu preţul destabilizării societăţii şi economiei româneşti, a derutării populaţiei, a ruinării sistemului medical şi a subminării sistematice a democraţiei. Poate că acest mesaj nu va căpăta niciun răspuns din partea conducătorilor noştri. Însă haideţi să reflectăm măcar noi la toate aceste probleme, să le conştientizăm noi. Poate doar aşa le vom rezolva. După 30 de ani de noaptea minţii, poate a venit timpul pentru ziua adevărului.