POLITICĂ

Alianţa USR PLUS cere calendar clar pentru anticipate şi alegeri în două tururi

Alianţa USR PLUS solicită preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Orban să propună cu un calendar clar pentru modificarea legii privind organizarea alegerilor locale în două tururi şi pentru organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp. Solicitarea a fost făcută, luni, după o şedinţă comună a celor două Birouri Naţionale USR PLUS.

Alianţa USR PLUS consideră că planul şi calendarul pentru organizarea alegerilor din acest an trebuie stabilite şi puse în aplicare rapid, orice amânare ţine România blocată, cu un Parlament controlat în continuare de PSD.

Alegerile anticipate puteau fi organizate în martie anul acesta dacă toate partidele semnau în septembrie pactul propus de Alianţa USR PLUS. Din păcate, preşedintele şi PNL au tergiversat lucrurile, iar cel mai devreme alegerile pot avea loc în iunie. Dacă acest calendar al anticipatelor înaintează spre toamnă, România pierde timp important pentru reforme.

“Guvernul PNL a bătut pasul pe loc în ceea ce priveşte alegerea primarilor în două tururi şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Aşteptăm o acţiune politică decisivă în acest sens din partea premierului Ludovic Orban şi a PNL. Nu ne abatem de la ceea ce ne-am propus de la bun început: câştigarea alegerilor locale şi parlamentare”, a declarat preşedintele PLUS, Dacian Cioloş.

“Am spus încă de anul trecut că reformele de care are nevoie România pot fi înfăptuite cu ajutorul unei majorităţi parlamentare favorabile. Credem că o astfel de decizie trebuie luată cu un sprijin cât mai larg şi operaţionalizată cât mai curând posibil. Alegerile anticipate şi o modificare a legii pentru organizarea alegerilor pentru primari în două tururi sunt doua condiţii esenţiale pentru ca România să avanseze rapid în directia pe care o doresc toţi oamenii cinstiţi ai ţării”, a spus preşedintele USR Dan Barna.

În cadrul şedinţei USR PLUS de luni, a fost activat Comitetul Executiv al Alianţei.

Membrii acestui comitet sunt: Dragoş Tudorache (PLUS), Ionuţ Moşteanu (USR), Silviu Dehelean (USR), Dragoş Neacşu (PLUS). Până la sfârşitul acestei săptămâni, Comitetul Executiv al Alianţei va avea componenţa completă, fiind adăugaţi un responsabil pentru coordonarea campaniilor electorale din 2020 şi un responsabil pentru politici publice.

De asemenea, a fost votată componenţa Comisiei de Integritate a USR PLUS: Andreea Szabo, Mihnea Jida, Alin Stoica (membrii PLUS) şi Dumitru Dobrev, Cătălin Stancu, Elek Levente (membrii USR).

Liderii USR şi PLUS au discutat şi despre alegerile locale şi au stabilit o echipă comună de monitorizare a procesului de alegere a candidaţilor în toate filialele şi de formare comună a celor aleşi pentru a candida în 2020.