Alternativa pentru Germania obține un scor fabulos în alegerile parlamentare

Duminică au votat în cadrul alegerilor parlamentare parţiale alegătorii din landurile germane Saxonia şi Brandenburg. Partidul AFD – Alternativa pentru Germania a ajuns, potrivit primelor estimări, pe poziţia a doua după Uniunea Creştin-Democrată.

Duminică au votat alegătorii din landurile germane Saxonia şi Brandenburg, partea de est aşadar a Germaniei.

Partidul AFD – Alternativa pentru Germania a ajuns, potrivit primelor estimări, pe poziţia a doua şi câştigă teren în urma celor două scrutinuri regionale.

În Saxonia, Uniunea Creştin-Democrata a Angelei Merkel a obţinut 32% iar AFD 27,5%.

La precedentul scrutin în regiune, în 2014, Alternativa pentru Germania nu a obţinut decât 9,7%.

Acum, la acest scrutin, după AFD se regăseşte stânga radicală cu puţin peste 10 procente, ecologiştii cu 9% şi partidul social-democrat (SPD) cu 8%.

În Brandenburg, SPD se află în frunte, cu 27,5 % din voturi iar AFD a obţinut 22,5 %, comparativ cu 12 % obţinute în 2014. CDU obţine acum 15,5 %, pentru Die Linke au votat 11 % iar ecologiştii obţin 10 %.

La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, scorul obţinut de AFD în fosta Republică Democrată Germană este un avertisment pentru fragila coaliţie a Angelei Merkel, comentează France Presse.

Nu a obţinut locul I, nu va fi în măsură să guverneze cele două landuri, ceea ce înseamnă o decepţie pentru AFD şi totuşi, extrema dreaptă realizează o performanţă.

“Suntem satisfăcuţi. Am obţinut mai mult decât dublul rezultatului obţinut în 2014 în Saxonia şi Brandenburg”, a declarat Jörg Meuthen, co-preşedintele AfD, după primele estimări.

“Nu suntem încă forţa cea mai puternică, ne mai lipseşte ceva aşa că ne punem pe treabă”, a comentat un alt responsabil, Alexander Gauland, convins că Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel a fost “pedepsită”.

5 ,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege noile parlamente regionale. Aceştia reprezintă doar 12% din corpul electoral german. Următoarele alegeri vor avea loc pe 27 octombrie, tot în partea de est a Germaniei.

Politica migratoare susţinută în ultimii ani de cancelara Angelei Merkel a rănit o parte a populaţiei care, are sentimentul că statul se ocupă mai degrabă de migranţi decât de soarta germanilor. Iar Alternativa pentru Germania s-a folosit tocmai de această “teamă”pentru a-şi face campanie.

Aceste alegeri regionale reprezintă o nouă lovitură pentru cancelară, Agela Merkel fiind în fruntea unei coaliţii fragile realizate împreună cu SPD. Ea a anunţat deja că va părăsi puterea în toamna lui 2021.

Iar SPD urmează să decidă dacă va rămâne, sau nu, în coaliţie.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.