ACTUALITATE

Alternativa pentru Germania obține un scor fabulos în alegerile parlamentare

Duminică au votat în cadrul alegerilor parlamentare parţiale alegătorii din landurile germane Saxonia şi Brandenburg. Partidul AFD – Alternativa pentru Germania a ajuns, potrivit primelor estimări, pe poziţia a doua după Uniunea Creştin-Democrată.

Duminică au votat alegătorii din landurile germane Saxonia şi Brandenburg, partea de est aşadar a Germaniei.

Partidul AFD – Alternativa pentru Germania a ajuns, potrivit primelor estimări, pe poziţia a doua şi câştigă teren în urma celor două scrutinuri regionale.

În Saxonia, Uniunea Creştin-Democrata a Angelei Merkel a obţinut 32% iar AFD 27,5%.

La precedentul scrutin în regiune, în 2014, Alternativa pentru Germania nu a obţinut decât 9,7%.

Acum, la acest scrutin, după AFD se regăseşte stânga radicală cu puţin peste 10 procente, ecologiştii cu 9% şi partidul social-democrat (SPD) cu 8%.

În Brandenburg, SPD se află în frunte, cu 27,5 % din voturi iar AFD a obţinut 22,5 %, comparativ cu 12 % obţinute în 2014. CDU obţine acum 15,5 %, pentru Die Linke au votat 11 % iar ecologiştii obţin 10 %.

La 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, scorul obţinut de AFD în fosta Republică Democrată Germană este un avertisment pentru fragila coaliţie a Angelei Merkel, comentează France Presse.

Nu a obţinut locul I, nu va fi în măsură să guverneze cele două landuri, ceea ce înseamnă o decepţie pentru AFD şi totuşi, extrema dreaptă realizează o performanţă.

“Suntem satisfăcuţi. Am obţinut mai mult decât dublul rezultatului obţinut în 2014 în Saxonia şi Brandenburg”, a declarat Jörg Meuthen, co-preşedintele AfD, după primele estimări.

“Nu suntem încă forţa cea mai puternică, ne mai lipseşte ceva aşa că ne punem pe treabă”, a comentat un alt responsabil, Alexander Gauland, convins că Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel a fost “pedepsită”.

5 ,5 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege noile parlamente regionale. Aceştia reprezintă doar 12% din corpul electoral german. Următoarele alegeri vor avea loc pe 27 octombrie, tot în partea de est a Germaniei.

Politica migratoare susţinută în ultimii ani de cancelara Angelei Merkel a rănit o parte a populaţiei care, are sentimentul că statul se ocupă mai degrabă de migranţi decât de soarta germanilor. Iar Alternativa pentru Germania s-a folosit tocmai de această “teamă”pentru a-şi face campanie.

Aceste alegeri regionale reprezintă o nouă lovitură pentru cancelară, Agela Merkel fiind în fruntea unei coaliţii fragile realizate împreună cu SPD. Ea a anunţat deja că va părăsi puterea în toamna lui 2021.

Iar SPD urmează să decidă dacă va rămâne, sau nu, în coaliţie.