POLITICĂ

Ambasada SUA în România spune că Guvernul Statelor Unite nu comentează opiniile persoanelor fizice precum cele din scrisoarea lui Rudolph Giuliani

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, prin purtătorul de cuvânt, Donald L. Caroll,  a precizat că Guvernul SUA nu comenetază opiniile persoanelor fizice, cetăţeni americani și că aceștia sunt singurii în măsură să comenteze afirmațiile pe care le fac.  Acest răspuns a fost transmis la cerearea Agerpres de a comenta aspecte din scrisoarea pe care avocatul președintelui american în exercițiu și fost primar al orașului New York a trimis-o, zilele trecute,  preşedintelui  României Klaus Iohannis şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, potrivit Agerpres: ,,purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA aminteşte declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie, şi, în context, subliniază că, ,,până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient“.

Reamintim că Rudolph Giuliani, avocatul președintelui american Donald Trump, fost primar al oraşului New York și fost procuror general, a transmis o scrisoare lui Klaus Iohannis  în care cere verificarea protocoalelor încheiate între Parchetul Genral și SRI, apreciind că aceste protocoale subminează statul de drept. De asemenea, acesta îndeamnă Guvernul României se înființeze o comisie independentă, formată din judecători internaționali și experți legali, care să examineze originile protocoalelor secrete şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor. Pe baza rezultatelor, comisia independentă ar putea face recomandări pentru ca  aplicarea legii să fie întărită în România.

Sursă foto: Informația Zilei