ECONOMIC, OPINII

Anca Dragu: „Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor?”

Fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, Anca Dragu, a vorbit, în cadrul unei dezbateri pe tema viitorului Europei, desfășurată în cadrul Forumului Reformiștilor, la Paris, despre riscurile populismului, despre modul în care se manifestă în interiorul Europei, precum și despre valorile comune și fundamentale la nivel european.

Dezbaterea vine cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare și într-un context în care creșterea populismului și divizarea amenință Europa progresistă și viitorul european.

La discuții au participat și George Gima, moderatorul Comunității Platforma România 100 Paris, Katarina Orge, ministrul Justiției din Germania, și Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației Naționale și Tineretului din Franța.

„Înțelesul inițial al termenului, în secolul al XIX-lea, era diferit de cel de astăzi și se referea la creșterea influenței populare, a poporului – considerat corect și muncitor, în detrimentul elitelor, considerate superficiale. Azi, noțiunea de populism are înțeles diferit și profunde conotații negative. De asemenea, populismul se manifestă diferit chiar și în interiorul Europei: în Europa vestică, populismul se manifestă în special în raport cu tema migrației, iar în țările din centrul și estul Europei, populismul capătă accente naționaliste si economice”, a declarat Anca Dragu.

În timp ce „populismul cu tente naționaliste a crescut în Europa vestică pe fondul crizei migrației”, „populismul economic se manifestă prin promisiuni de creșteri nesustenabile de cheltuieli publice, de măriri extraordinare de salarii și pensii, reduceri de taxe și impozite”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

„Cine poate rezista unei promisiuni de dublare a salariilor? Sunt oferte electorale nerealiste, dar foarte tentante pentru alegători, și care ajung să-i lovească tot pe cei mai vulnerabili, deoarece conduc la apariția crizelor economice, a inflației și la creșterea ratelor dobânzilor”, a mai spus Anca Dragu.

În acest context, ea a evidențiat care sunt valorile comune și fundamentale europene: democrația, drepturile omului, libertatea de exprimare, statul de drept.

„Aceste valori ne unesc și definesc Europa. Aceste valori fundamentale, odată câștigate, trebuie respectate”, a mai precizat fostul ministru al Finanțelor.

Forumul Reformistilor, organizat de Fundația pentru inovație politică, Mișcarea europeană, Graques, Terra Nova ți Fundatia Jean Jaures, a avut drept invitate numeroase personalități ale vieții politice și civice la nivel european: Pierre Moscovici – comisar european; Guy Verhofstadt – liderul grupului ALDE în Parlamentul European și fost premier al Belgiei; Fiona Hyslop – ministrul Culturii, Turismului și Afacerilor Externe din Scoția; Pascal Lamy – fost director general al OMC, Lionel Zinsou – fost prim-ministru al  Bénin-ului; Éric Lombard – director general al Casei de Economii; Ana Palacio – fost ministru de Externe din Spania;  Sophie Cluzel – secretar de stat în cabinetul prim-ministrului responsabil cu politicile privind persoanele cu dizabilități, din Franța; Ana Hidalgo – primarul Parisului; Noelle Lenoir – fost ministru de Externe din Franța; Dominique Reynié – director general al Fundației pentru inovație politică; Yves Bertoncini – președintele Mișcării pentru Europa, din Franta; Gilles Finchelstein- Fundația Jean-Jaurès; Xavier Bertrand – președintele Consiliului regiunilor din Franța.

Articol preluat de pe siteul oficial al partidului Mişcarea România Împreună