Anca Dragu: Pensiile speciale vor dispărea de la sine, pentru că nu vor mai fi bani

Anca Dragu, cofondatoare a Mișcării România Împreună (RO+), fost ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, a criticat dur, în cadrul emisiunii Talk News de la Realitatea TV, reintroducerea pensiilor speciale de către guvernarea PSD-ALDE și consideră că acestea vor dispărea de la sine, deoarece bugetul statului nu va putea face față cheltuielilor tot mai mari.

„Pensiile speciale vor dispărea de la sine, pentru că nu vor mai fi bani. România se tot împrumută, dar la un moment dat nu se mai poate împrumuta. În 2008, deși datoria publică era de doar 12%, România nu s-a mai putut împrumuta“, a spus Anca Dragu, reamintind de criza financiară de acum un deceniu, când țara noastră a avut mari probleme din cauza nivelului nesustenabil al cheltuielilor statului.

Anca Dragu consideră că valoarea pensiei ar trebui să fie corelată doar cu salariul câștigat, având la bază sistemul contributivității: „Ai un salariu mare, cotizezi mult, pensia va fi mai mare. Dacă ai un salariu mic, și pensia va fi mică“. Cofondatoarea Mișcării România Împreună atrage atenția că „bugetul de pensii nu a văzut niciun leu de la acești oameni care primesc pensii speciale“, subliniind că modul de calcul al acestor pensii include cam 80% din veniturile pe ultimele luni, plus tot felul de sporuri, iar pensiile speciale sunt plătite direct de la bugetul de stat.

Pensiile speciale au fost eliminate în 2009, în contextul crizei financiare, a amintit Anca Dragu, subliniind că pensiile speciale au fost votate în Parlament de către o serie de „smecheri“ care și-au făcut legea după bunul plac.

Anca Dragu a explicat, totodată, că eliminarea pensiilor speciale trebuie făcută astfel încât statul să nu piardă eventuale procese cu cei care primesc pensii speciale.

„Sunt mai multe metode care se pot aplica în practică: impozitare, corelare a bazei. Important este să fie făcut acest proces de atenuare a exceselor corect din punct de vedere juridic“, a declarat Anca Dragu.

Declarațiile fostului ministru al Finanțelor tehnocrat vin după ce Mișcarea România Împreună a anunțat miercuri că va pleda pentru desființarea tuturor pensiilor speciale, ca reacție la scandalul legat de plecarea în concediu a lui Victor Ciorbea, Avocat al Poporului, care este și beneficiar de pensie specială.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.