Angajații din învățământ, sănătate și protecție socială sunt nevoiți să prezinte adeverințe de non-violator

Pare un subiect de râs sau cel mult de glumă proastă dacă n-ar fi prevăzut, acest lucru, în Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor precum și pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare, lege în vigoare din 29 iunie 2019.

Potrivit art 18 alin 1 a acestei legi: ,,(1) Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală”. Cu alte cuvinte, un fel de certificat care să ateste că persoana respectivă nu se află în evidența Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale. Adică, nu sunt violatori sau pedofili. Acest certificat este valabil 6 luni, ceea ce însemană că medicii sau profesorii au nevoie de două astfel de certificate pe an.

Această reglementare a ajuns să sancţioneze în mod aberant oameni integri pe care îi punem aiurea pe drumuri. Este numai un mod prin care se măreşte birocraţia şi, mai grav, se aruncă o bănuială de devianţă sexuală asupra unor mase largi de oameni oneşti, cu meserii demne de respect. Ca să nu mai spunem că persoanele care sunt la un moment dat suspectate că au săvârşit o infracţiune cu un caracter sexual vor fi, temporar, e adevărat, în respectiva bază de date. Şi vor rămâne stigmatizaţi pe viaţă pentru că după ce îşi vor dovedi nevinovăţia ei vor rămâne în continuare cu o carieră distrusă“, a declarat expertul criminolog Dan Antonescu, pentru Adevărul.

Legea are la bază o inițiativă a  deputatei independente Oana Bîzgan care a iniţiat acest proiect legislativ la curt timp după ce un polițist din București a agresat mai mulți minori.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.