ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

ANPC a găsit și în Bistrița-Năsăud deficiențe în comercializarea uleiului de măsline

În perioada 02 – 13.10.2017, Autoritatea Națională  pentru Protecția Consumatorilor, prin organele sale teritoriale, a desfășurat acțiuni de control privind calitatea și modul de comercializare a uleiului de măsline, controlul desfășurându-se în rețeaua de distribuție, comercializare și importatori.

Urmare a deficiențelor constatate, organele de control au dispus, după caz, oprirea temporară de la comercializare, oprirea definitivă și scoaterea de la comercializare și aplicarea de sancțiuni contravenționale pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.

Abateri constatate în Județul Bistrița-Năsăud:

  1. Calitatea produselor

– ulei din turte de măsline preambalat care prezenta ambalajul deformat pe alocuri, bombat.

  1. Produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informațiile obligatorii, care să permită acestora alegerea sortimentului dorit.

2.8. Informarea incorectă/ incompletă a consumatorilor la locul de comercializare,

– la raft, pe eticheta de preț atașată produsului Ulei din turte de măsline era înscris: „Ulei de măsline”

  1. Lipsa afișării prețurilor sau afișarea acestora în locuri greu vizibile și lizibile:

– se afla expus la vânzare ulei de măsline extravirgin pentru care la raft erau afișate două etichete cu prețul, una la preț de 22.99 lei și alta la preț de 26.99 lei, prețul real al produsului fiind 26.99 lei, fapt ce poate induce în eroare consumatorii.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

– Acordați atenție la cumpărarea uleiului de măsline prin analizarea aspectului recipientului și după caz a conținutului, a etanșeității ambalajului ;

– Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;

– Etichetarea uleiurilor de măsline cuprinde, în mod clar și inteligibil, în plus față de denumire, următoarele informații privind categoria de ulei:

(a) pentru uleiul de măsline extra virgin:

– ,,ulei de măsline de categorie superioară obținut direct din măsline și exclusiv prin procedee mecanice”;

(b) pentru uleiul de măsline virgin:

– ,,ulei de măsline obținut direct din măsline și exclusiv prin metode mecanice”;

(c) pentru uleiul de măsline compus din uleiuri rafinate de măsline și uleiuri de măsline virgine:

– „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri de măsline care au suferit un tratament de rafinare și uleiuri obținute direct din măsline”;

(d) pentru uleiul din turte de măsline:

– „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri obținute prin tratarea produsului obținut în urma extracției uleiului de măsline și uleiuri obținute direct din măsline”;

– „ulei cu un conținut exclusiv de uleiuri obținute prin transformarea turtelor de măsline și uleiuri obținute direct din măsline”.

Uleiul de măsline extra virgin și uleiul de măsline virgin, includ o denumire de origine pe etichetă, în timp ce pentru celelalte tipuri de uleiuri de măsline nu este permisă înscrierea acestei mențiuni.

În cazul amestecurilor de ulei de măsline și alte uleiuri vegetale evidențiate pe etichete în alt loc decât în lista de ingrediente prin cuvinte, imagini sau reprezentări grafice, amestecul în cauză trebuie să cuprindă următoarea descriere comercială: „Amestec de uleiuri vegetale (sau denumirile exacte ale uleiurilor vegetale în cauză) și ulei de măsline”, urmată imediat de indicarea proporției de ulei de măsline din amestec.

Prezența uleiului de măsline poate fi evidențiată cu ajutorul imaginilor sau reprezentărilor grafice pe eticheta unui amestec cu alte uleiuri vegetale numai în cazul în care proporția de ulei de măsline depășește 50 % din amestecul în cauză.

– Refuzați produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței, gustului, mirosului sau urme de mucegai.

– Refuzați produsele care prezintă data durabilitătii minimale modificată sau depășită.

– Evitați să cumpărați ulei de măsline ambalat în alte ambalaje decât cele originale .

– La cumpărarea produselor alimentare si, implicit a uleiului de măsline, solicitați  și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs;

– Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Romana Engleza

 

 

 

 

Produse neconforme

 

 

Click pe poza!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANPC Junior

ANPC Junior