ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Apel de ospitalitate lansat de Papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Imigranților

Papa Francisc a lansat încă o dată, duminică, un apel la ospitalitate faţă de imigranţi şi a declarat cu ocazia celei de-a 104-a Zile Mondiale a Imigranţilor şi Refugiaţilor că ,,păcatul apare atunci când renunţi la întâlnirea cu celălalt”, informează AFP.

,,Orice imigrant care bate la uşa noastră reprezintă o ocazie de întâlnire cu Iisus Hristos, care se identifică cu străinul bine primit sau respins din orice epocă”, a declarat suveranul pontif în timpul unei mese solemne, celebrată în bazilica Sfântul Petru din Roma.

,,Nu este uşor să pătrunzi în cultura celorlalţi, să te pui în locul unor persoane atât de diferite de noi, să le înţelegi gândurile şi experienţele de viaţă”, a adăugat papa Francisc.

Pentru fostul cardinal Jorge Bergoglio, care provine el însuşi dintr-o familie de imigranţi italieni stabiliţi în Argentina, ,,noi renunţăm adeseori să îl întâlnim pe celălalt şi ridicăm bariere pentru a ne apăra”.

,,Comunităţile locale se tem uneori că noii veniţi perturbă ordinea stabilită, că ,,fură” ceva din ceea ce noi am construit cu multă greutate”, a mai spus suveranul pontif.

,,Însă şi noii veniţi au temerile lor: ei se tem de confruntare, de judecată, de discriminare, de eşec. Aceste temeri sunt legitime, ele se bazează pe dubii perfect comprehensibile din punct de vedere uman”, a precizat liderul de la Vatican.

Potrivit suveranului pontif, în vârstă de 81 de ani, ,,nu este un păcat să ai dubii şi temeri”. ,,Păcatul apare atunci când permiţi acestor temeri să determine răspunsurile noastre, să ne condiţioneze alegerile, să compromită respectul şi generozitatea, să alimenteze ura şi refuzul. Păcatul apare atunci când renunţi la întâlnirea cu celălalt”.

De la debutul pontificatului său, în martie 2013, papa Francisc şi-a înmulţit discursurile ferme în favoarea primirii refugiaţilor şi a imigranţilor.

La doar câteva luni după ce a fost ales papă, liderul de la Vatican a vizitat insula italiană Lampedusa, considerată pe atunci principala poartă de intrare în Europa folosită de migranţi.

În aprilie 2016, papa Francisc a revenit în Italia după o vizită efectuată pe insula greacă Lesbos având la bordul avionului său trei familii de refugiaţi sirieni musulmani.

Papa Francisc va începe luni o vizită de opt zile pe continentul lui natal, mergând mai întâi în Peru, apoi în Chile. Aceasta va fi cea de-a 22-a vizită în străinătate a suveranului pontif.

sursa agerpres.ro